Nieuw medicijn houdt uitgezaaide borstkanker beter onder controle
Foto: Flip Franssen/Hollandse Hoogte
Op de Europese kankerconferentie Esmo in de Spaanse hoofdstad werd gisteren bekendgemaakt dat vrouwen met een agressieve, uitgezaaide vorm van borstkanker bijna zestien maanden langer leven als ze worden behandeld met het medicijn pertuzumab.

‘Dit is ongezien’, zegt de Leuvense borstkankerspecialist Hans Wildiers aan de telefoon vanuit Madrid. ‘Een majeure vooruitgang voor vrouwen met borstkanker.’

Als dat middel boven op de standaardbehandeling van herceptine en chemotherapie wordt gegeven, overleven zij gemiddeld minimaal 56 maanden, tegen de (op zich al indrukwekkende) 41 maanden met herceptine en chemotherapie alleen.

Pertuzumab is een verbeterde versie van herceptine, het allereerste ‘wondermiddel’ tegen borstkanker dat inmiddels vijftien jaar op de markt is. ‘Herceptine is een uitstekend medicijn, nog steeds’, zegt Wildiers. ‘Maar nu hebben we ook zijn opvolger pertuzumab ter beschikking, en de combinatie van beide is dus nóg beter dan herceptine alleen.’

Niet alle vrouwen met uitgezaaide borstkanker zijn met de nieuwe medicijncombinatie te helpen. Het gaat om hooguit een kwart van hen: de groep met herceptine-gevoelige kankercellen. Deze vrouwen lijden aan een bijzonder agressieve vorm van de ziekte, die snel uitzaait naar onder meer de lever en de longen.