‘Belkacem zei dat Sharia4Belgium een vriendengroep zoals de scouts is'
De beklaagdenbank op het terrorismeproces, met Fouad Belkacem (midden), Jejoen Bontinck (derde van links). Foto: belga
Fouad Belkacem (32), de voorman van Sharia4Belgium, staat vandaag in Antwerpen terecht met 45 andere Sharia-militanten. Het gaat om het grootste terrorismeproces ooit in ons land. Jejoen en zijn vader Dimitri Bontinck zitten in de zaal, evenals de moeder en zus van Syriëstrijder Brian de Mulder. De openbare aanklager schetst vandaag een beeld van Sharia4Belgium en diens groepsleden.

‘Er zijn ernstige aanwijzingen dat deze beweging, Sharia4Belgium, aanzet tot geweld via hun haatboodschappen.' Het openbaar ministerie heeft maandag het rekwisitoor uitgesproken. Daarin probeerde aanklager Ann Fransen aan te tonen dat Sharia4Belgium een terroristische organisatie is. De achtergrond van de groepsleden werd geschetst. 's Middags kwam ook de negende beklaagde, Bilal E.M. aan op het proces. Op krukken komt hij de rechtszaal binnen. Ook hij raakte gewond in syrie, zijn voet werd recent geamputeerd.

De beklaagden luisteren aandachtig mee naar het rekwisitoor. Foaud Belkacem overlegt regelmatig met Walid Lakdim (23) de teruggekeerde Syriestrijder die voor hem zit en voorwaardelijk vrij is. De twee kunnen het duidelijk nog goed met elkaar vinden. Jejoen Bontinck zit vooraan in de beklaagdenbank. Hij houdt zijn blik strak naar voor gericht. Zijn vader en en een jonge vrouw zijn met hem mee gekomen. Zij zitten in de zaal.
Eline Bergmans
Onze redactrice ter plaatse

 

 

'Belkacem onbetwistbare nummer één'

Nadat Fransen voor de middag in haar rekwisitoor het ontstaan en de ideologie van Sharia4Belgium heeft geschetst, gaat eerste subsitituut 's middags verder met een uiteenzetting van de leden van de groep. 'Belkacem is degene die de ideologie van het jihadistisch salafisme verspreidt, onder meer via filmpjes, om haat en geweld te prediken', zegt Luc Festraets. 'Daar is hij al tot twee maal toe voor veroordeeld.' 'Bij de huiszoeking bij Belkacem werd lesmateriaal aangetroffen en ook een tekst die oproept tot de gewapende strijd. Hij speelt een vooraanstaande rol bij de rekrutering en de indoctrinatie van jongeren.' 

'Naast Walid Lakdim en Jejoen Bontinck verklaarde ook Elias T. dat Belkacem de voornaamste leidende figuur was binnen de groepering.'

Sharia4Belgium werd op 3 maart 2010 opgericht door Fouad Belkacem en Feisal Y., nadat de Brit Anjem Choudary - leider van het verboden Islam4UK - had laten verstaan dat hij ook een Belgische afdeling wilde. Sharia4Belgium maakte zijn eerste publieke optreden op 31 maart 2010 door een lezing te verstoren van de Nederlandse schrijver Benno Barnard aan de Universiteit Antwerpen.

Nikab-incident

Fransen haalde ook het nikab-incident in Molenbeek aan, waarbij een gesluierde vrouw een agente die haar controleerde een kopstoot gaf. 'Belkacem riep op tot actie tegen de politie. Politiemensen raakten gewond en het commissariaat raakte zwaar beschadigd.' Daarmee wilde de openbare aanklager duidelijke maken dat Belkacem niet alleen haat predikt, maar ook aanzet tot geweld. 

Festraets zei ook nog iets over de verklaring van Belkacem zelf: ‘Daar kan ik kort over zijn: dat waren er niet veel. Hij heeft zich tijdens het onderzoek misdragen, onderzoekers voor randdebielen uitgescholden en tegen de onderzoeksrechter gezegd dat die de hoogste boom inkan. Hij verkondigde daar ook dat Sharia4Belgium een vriendenclubje is zoals de scouts.’

'Bontinck bij harde kern'

Voor het openbaar ministerie was Jejoen Bontinck lid van de harde kern van Sharia4Belgium. In 2013 trok hij naar Syrië, waar hij na een periode van opsluiting door zijn 'makkers'. Op 22 september 2013 kwam hij weer vrij en nam hij twee weken deel aan de activiteiten van IS.

'Laffe jongeren in jeans'

Voor de middag ging het op het proces over de ideologie waar Sharia4Belgium bij zweert: het jihadistisch salafisme. Volgens die ideologie is een gewelddadige actie de grootste vorm van onderwerping aan God. Fransen haalt de video's aan waarin leden van Sharia4Belgium moslims oproepen tot geweld met wapens tegen de Westerse wereld. In die video's wordt ook uitgehaald naar ‘laffe’ islamitische jongeren ‘die in het Westen blijven, met een jeansbroek rondlopen en ijsjes eten’.

‘De activiteiten van Sharia4Belgium zijn duidelijk gericht op gewelddadige strijd in België én het buitenland', aldus Festraets. 'Andere geloofsgroepen moeten schrik worden aangejaagd en politieke regimes moeten omver geworpen worden. De rekrutering van leden gebeurde via de sociale media, maar ook via de ‘streetdawa’s’, waarin jongeren op straat worden aangesproken. Uit de verklaringen bleek dat die ‘dawa’s’ erg belangrijk waren voor de rekrutering. Die gebeurden niet enkel in Antwerpen, maar ook in Vilvoorde.’ De jongeren worden geïndoctrineerd via lessen en lezingen.'

Geen daden nodig als bewijs

Aanklager Fransen:

Elke leidende persoon van een terroristische groep dient volgens het strafwetboek veroordeeld te worden tot een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar. Het gaat om een gestructureerde beweging, die niet toevallig tot stand is gekomen en optreedt in onderling overleg om terroristische daden te plegen. Zo'n groep kan een land of instellingen schaden en ontwrichten en bij een bevolking vrees veroorzaken. Het is niet nodig te bewijzen dat er effectief daden zijn gepleegd om de groepsleden te bestraffen. Terroristische groepen maken zich niet enkel schuldig aan terroristische praktijken, maar ook aan onwettig wapenbezit, haatzaaierij, witwaspraktijken en zo meer. De leden van een terroristische groep moeten niet noodzakelijk zelf betrokken zijn bij terreurdaden om veroordeeld te worden. Dat stelt het strafwetboek.

Onze redactrice Eline Bergmans op het proces:

 

Onwettige taps?

Nog voor openbaar aanklager Ann Fransen haar betoog maandagvoormiddag kon beginnen, nam een van de advocaten, Abderrahim Lahlali, het woord. Hij vindt dat het openbaar ministerie gebruikt heeft gemaakt van stukken waarvan de kamer van inbeschuldigingstelling en het Hof van Cassatie al in 2012 geoordeeld hadden dat ze uit het dossier verwijderd moesten worden, maar het openbaar ministerie weerlegde dat.

Ook advocaat Walter Damen nam het woord en vroeg om een van de beklaagden niet meer te vervolgen omdat die volgens hem al overleden is. Fransen gaf toe dat er elementen zijn die er op wijzen dat enkele beklaagden al overleden zijn. Volgens haar is het aan de rechtbank om te oordelen of die beklaagden al dan niet moeten vervolgd worden.

46 beklaagden

Fouad Belkacem werd maandagochtend samen met acht andere beklaagden in het proces voorgeleid voor rechtbank voorzitter Luc Potargent. De meeste van de 46 mensen die terechtstaan, zitten intussen in Syrië, of zijn overleden. De Syriëgangers staan bij verstek terecht. Ook de moeder en zus van  Brian De Mulder (die nog in Syrië vecht) zijn aanwezig in Antwerpen. 

Waarvoor staan de verdachten terecht?

Zestien verdachten, onder wie Belkacem die al sinds april 2013 in de cel zit, zouden aan het hoofd van de terroristische groep Sharia4Belgium staan. De anderen worden ervan verdacht dat ze meegewerkt hebben aan de activiteiten van de groep. Fouad Belkacem, die in 2012 door het hof van beroep is veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims, en de andere leiders riskeren 15 jaar cel. De gewone Sharia-leden kunnen maximaal vijf jaar krijgen.

Dertien Sharia-leden worden ervan verdacht dat ze Jejoen Bontinck (19) in Syrië hebben ontvoerd en opgesloten. Daarom is Bontinck ook burgerlijke partij. 

Het proces duurt wellicht twee tot drie dagen. Vandaag kreeg het federaal parket het woord. Dinsdag komt de verdediging aan het woord, maar vandaag hebben ze zich ook al laten horen.

 

De veiligheidsmaatregelen zijn indrukwekkend. Er is ook heel veel persaandacht. 
Van onze redactrice ter plaatse Eline Bergmans

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in