Er zijn foto’s opgedoken van mishandelingen van asielzoekers in een opvangcentrum in Burbach, in Noordrijn-Westfalen. De verdachten zijn lid van een private bewakingsfirma en zouden reeds gekend zijn bij de politie voor criminele feiten.

De beelden doen denken aan die van Guantanamo: op één ervan poseert een bewaker met zijn voet in de nek van een liggende asielzoeker. Zowel de bewaker als een collega, beiden in uniform, lacht.

Politie en parket zijn op basis van de foto’s, die zijn genomen met een gsm, een onderzoek gestart tegen vier verdachten. Zo’n 100 van de 700 bewoners van het asielcentrum zijn al ondervraagd. De politie zou sinds vrijdag ook in het bezit zijn van een filmpje, waarop een asielzoeker gedwongen wordt naast een matras in braaksel te gaan liggen. Minstens vier leden van de bewakingsfirma zouden systematisch asielzoekers vernederd en mishandeld hebben. Bij twee leden van de firma werd een verboden wapen aangetroffen.

Duitse media maken zondag melding van nog meer geweld tegen asielzoekers in een opvangcentrum in Essen. Een doktersattest beschrijft de verwondingen van een asielzoeker. Het opvangcentrum in Essen zou een beroep doen op dezelfde bewakingsfirma als in Burbach.

De regionale minister van Binnenlandse Zaken, Ralf Jäger (SPD), eist een verklaring. ‘We dulden geen geweld tegen asielzoekers. Wanneer mensen in nood bedreigd en gepest worden, moeten we hard bestraffen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig