Laatste missie voor Belgische F16’s in Afghanistan
Foto: BELGA

Terwijl zes F16’s van het Belgische leger zich in Jordanië klaarmaken voor een deelname aan de militaire interventie tegen Islamitische Staat in Irak, hebben de Belgische F16’s in Afghanistan zondag hun laatste missie uitgevoerd. In de loop van volgende week komen de vliegtuigen samen met ongeveer 120 militairen terug naar België.

De zes F16’s in Afghanistan werkten vanop de basis van Kandahar, in het zuiden van het land. De eerste vier werden er zes jaar geleden voor het eerst ingezet. In augustus 2009 stuurde het Belgische leger nog eens twee toestellen naar Kandahar.

De straaljagers werden ingezet als luchtsteun voor de grondtroepen van de door de NAVO geleide internationale troepenmacht Isaf. Eind dit jaar stopt de NAVO echter met de gevechtsmisssie in Afghanistan. Er wordt wel een vervolgmissie voorbereid, waarbij Afghaanse veiligheidsdiensten opgeleid worden.

Op zes jaar tijd hebben de Belgische F16’s in Afghanistan er ongeveer 16.000 vlieguren opzitten. Regelmatig werden bommen gedropt of kanonschoten gelost op stellingen van de talibanrebellen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig