Naar schatting duizend mensen hebben zondag in Belgrado deelgenomen aan de eerste Gay Pride in vier jaar. De optocht bereikte zonder incidenten de eindbestemming. Daarvoor werden duizenden politiemensen, gepantserde voertuigen en barricades ingezet.

De bonte optocht van de homo- en lesbische gemeenschap en hun aanhangers vertrok om 12 uur aan de regeringszetel en eindigde twee kilometer verder voor het stadhuis van de Servische hoofdstad. Het was de eerste door de autoriteiten toegelaten Gay Pride sinds 2010. Die editie werd getekend door zwaar geweld veroorzaakt door 6.000 hooligans van ultranationalistische groepen.

Het defilé zondag werd van nabij opgevolgd door de Europese Unie, die de optocht beschouwt als een graadmeter voor het respect van de mensenrechten in de voormalige Joegoslavische republiek. In januari starten de toetredingsonderhandelingen met de EU.

‘Servië heeft vandaag een belangrijk signaal uitgestuurd dat het de rechten steunt van iedereen en van alle minderheden’, verklaarde de Duitse ambassadeur Heinz Wilhelm op tv-zender B92.

De Servische premier Aleksander Vucic toonde zich na afloop bijzonder verheugd dat de optocht zonder incidenten verliep. ‘Niet één glas werd gebroken. We hebben vandaag afgerekend met de valse aanklacht dat Servië een primitieve en achterlijke samenleving is’, zei hij op een persconferentie. Er zouden wel lichte incidenten zijn geweest met tegenstanders van homorechten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig