Van Damme van held naar antiheld tegen Lierse
Foto: Photo News

Dankzij twee doelpunten van een sterk spelende Jelle Van Damme leek Standard Lierse opzij te schuiven, maar Lierse scoorde in de tweede helft nog twee doelpunten. De rode kaarten voor Van Damme en Losada waren een keerpunt in de match. Standard blijft hangen op plaats acht, Lierse blijft wel op de laatste plaats.

 

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

 

Trainer Luzon leek eindelijk zijn ploeg op de rails te hebben, maar verspeelde in het slot toch nog twee punten. Nadat het eerder al won van Rijeka (2-0), Waasland-Beveren (0-2) en Heist (0-3), gaf het nu te makkelijk een 2-0 voorsprong weg. Jelle Van Damme ging van held naar antiheld, hij scoorde twee doelpunten maar kreeg rood. In de slotfase lukte Lierse de gelijkmaker, toen beide ploegen met tien stonden.

Lierse begon bijzonder zwak aan de eerste helft. Standard had het overwicht, maar kon de muur van de Pallieters niet slopen. De eerste kans kwam er niet verrassend via Van Damme, die Bajkovic niet kon bedreigen. Bajkovic is de nieuwe keeper van Lierse, die op aanraden van nieuwe coach Stojanovic werd aangetrokken. Na 23 minuten was het wel duidelijk wat het wedstrijdbeeld van de avond zou worden: Standard had 60% balbezit, maar deed er niets mee. Tot Van Damme als een echte spits de bal vanop de rand van de zestien in de kruising kopte. Bajkovic had hier geen verhaal tegen, wat een doelpunt van Jelle Van Damme, nochtans een verdediger.

De spitsen van Standard, met name Tony Watt, brachten bijna niets op de mat. Hij probeerde een penalty te versieren, maar dat was te veel van het goede gevraagd. Standard bleef domineren, en nog voor de koffie was Van Damme daar opnieuw. De Rode Duivel stond op de goede plaats om een afvallende bal tegen de netten te duwen. Een afgeblokt schot van Ciman kwam in de voeten van de verdediger, die niet twijfelde en de debuterende keeper kansloos liet.

Een teleurstellende Watt moest na een uur fel tegen zijn zin naar de kant. De Schot kon zich niet tonen tegen zijn ex-ploeg en werd gewisseld voor Louis. Standard ging wat meer achteruit leunen, maar Lierse kwam uit het niets toch aan de aansluitingstreffer. Kawashima en Ciman communiceerden niet goed, Ngawa kon veel te makkelijk de 2-1 scoren. Kawashima was woest op de Rode Duivel, die tot twee keer toe veel te makkelijk de bal weggaf.

Even leek Standard het moeilijk te hebben, maar een tweede geel voor Losada hypothekeerde de kansen van Lierse. Losada was al de hele tweede helft nadrukkelijk op zoek naar een rode kaart, schandalig voor een profspeler.

In de laatste tien minuten werd Standard ook nog tot tien herleid. Jelle Van Damme kreeg een strenge tweede gele kaart en moest naar de kant. Zijn eerste doelpunt kreeg hij voor zijn doelpuntenviering, knullige rode kaart dus. Lierse probeerde nog en kreeg zowaar loon naar werken. Vellios kopt de bal voorbij Kawashima in de 90e minuut. Trebel stond op de lijn maar kon de bal niet meer wegwerken. Lierse blijft wel op de laatste plaats, maar heeft ongetwijfeld een boost gekregen.

Opmerkelijk

De nieuwe keeper van Lierse, Boban Bajkovic, slikte in zijn eerste match meteen twee doelpunten, maar liet verder een goede indruk. In de slotfase hield hij Louis van de winning goal.

Bekijk hier de basisopstellingen

Herbeleef hier de match van fase tot fase

Belangrijke fases

2’ - De eerste poging van de match is er eentje voor Lierse. Bourabia probeert het met een vrije trap vanop een meter of 25, maar zijn harde knal gaat naast de kooi van Kawashima.

10’ - De jonge Japanner heeft al de hele tijd verzorging nodig. Voor de rest valt er niet veel te vertellen over deze match. Standard monopoliseert de bal, maar doet er bitter weinig mee.

16’ - Standard probeert wel de laatste minuten. Faty met een hele goeie diepe bal op De Camargo, maar de Braziliaanse-Belg heeft last met de controle. Hij moet even zoeken naar het leer en daarna wordt zijn poging afgeblokt.

29’ - Igor De Camargo kan de diepte in, neemt de bal mee en ziet dat Bajkovic uit zijn doel staat. De aanvaller probeert het met een lob, maar zijn poging gaat naast. Hier moest De Camargo zeker beter mee doen.

35’ - En daar is de voorsprong voor Standard. Milec met een hele lange bal en vanop de rand van de zestien kopt Jelle Van Damme het leer over Bajkovic in de kruising. Wat een kopbal van kapitein van Standard!

45’ - GOAL - Op slag van rust staat opeens de 2-0 op het bord en het is opnieuw Jelle Van Damme die de netten doet trillen. Ciman wil na een hoekschop op doel besluiten, maar het leer komt opeens voor de voeten van de kapitein van Standard. En die twijfelt niet: staalhard knalt hij de dubbele voorsprong tegen de touwen. Over and out voor Lierse?

49’ - Lierse begon wel met leuke intenties aan de tweede 45 minuten, maar het kan ook opeens gedaan zijn. Zo deed De Camargo net de netten trillen, maar de aanvaller stond buitenspel. Terechte beslissing van het arbitrale trio.

54’ - Tony Watt heeft nog niet veel laten zien deze vooravond, maar de jonge Schot waagt nu zijn kans. Hij zoekt naar zijn linker en stelt Bajkovic op de proef, maar de Serviër kent weinig problemen met de poging.

60’ - Luzon wisselt nog eens, nu we toch bezig. Watt verlaat het veld en Louis krijgt ook nog een half uur.

66’ - Losada, net geel gekregen, gaat ostentatief met een gestrekte arm naar de bal. Verbist kent genade en geeft hem geen tweede keer geel.

69’ - GOAL - We krijgen opnieuw een wedstrijd! Het is een frommelgoal van Ngawa, maar die tellen ook natuurlijk. Bourabia krijgt een lange bal niet echt onder controle, maar opeens kan Ngawa de bal met een lobje over Kawashima koppen. De Japanse goalie reageert woest op Ciman.

73’ - ROOD - Lierse moet met nog een dik kwartier op de klok met zijn tienen verder. Losada gaat met zijn voet naar het hoofd van Ono en krijgt verdiend zijn tweede gele kaart, zelfs rood was op zijn plaats geweest.

83’ - ROOD - Ook Standard moet met 10 verder! Keita wurmt zich voorbij 3 Standard-spelers en de kapitein van Standard raakt de Lierse-speler heel lichtjes. Een strenge beslissing van Verbist om hem voor zo’n actie een tweede gele kaart te tonen..

88’ - Tot 2 maal toe ontsnapt Standard aan de 2-2. Eerst moest Kawashima zijn kunnen tonen op een poging van Vellios. En op de daaropvolgende corner pakt de Japanner uit met een heerlijke reflex.

90’ - GOAL - O la la! Standard geeft het helemaal uit handen, want Vellios kopt de gelijkmaker voorbij Kawashima!

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig