‘Relaties Rusland-VS hebben nood aan nieuwe start’
de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Foto: REUTERS

De relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten hebben nood aan een nieuwe start. Dat verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een interview met de Russische televisie.

Hij voegde eraan toe dat de spanningen tussen Moskou en Washington, als gevolg van het militair conflict in Oekraïne en de daaropvolgende economische sancties, wel tijd nodig hebben om opgelost te geraken.

‘Er is nu nood aan wat de Amerikanen waarschijnlijk een “reset” zullen noemen’, zei hij. ‘Waarschijnlijk kan dit omschreven worden als een reset 2.0.’

Daarbij werd verwezen naar het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Moskou in 2009, dat diende om de relaties met Rusland te verbeteren na de spanningen onder zijn voorganger George W. Bush.

De spanningen vandaag zijn het gevolg van het oorlogsgeweld in Oekraïne, waarbij de Verenigde Staten en de Europese Unie Rusland verwijten de Krim te hebben geannexeerd en de separatisten te steunen. De VS en EU stelden sancties in tegen Rusland, dat op zijn beurt antwoordde met tegenmaatregelen.

Lavrov legt de schuld bij de VS, die gestart waren met Russische banken en bedrijven te straffen. Hij zegt nu dat hij geen zin heeft om deze ‘sanctie-oorlog’ voort te zetten. ‘Ik denk niet dat dit lang zal aanslepen, maar er zal nog enige tijd moeten overgaan.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig