Zondagmiddag hebben 7.500 manifestanten in Brussel deelgenomen aan een mars tegen het onverdoofd slachten van dieren. De betoging ging uit van dierenrechtenorganisatie Gaia.

Op basis van het dierenwelzijn eisen de manifestanten dat verdoving algemeen verplicht wordt, ook voor rituele slachtingen. Het onverdoofd doden van dieren stelt hen bloot aan ‘ernstig en verlengd lijden’, aldus Gaia.

‘De Belgische en Europese wetgeving in verband met het slachten van dieren eist, omwille van het dierenwelzijn, dat de dieren buiten bewustzijn moeten gebracht worden vooraleer te worden geslacht. De wetgever heeft echter een uitzondering ingevoerd voor rituele slachtingen volgens de joodse of moslimrituelen’, zegt Ann De Greef, directrice van Gaia. ‘In Belgische slachthuizen worden dagelijks honderden dieren geslacht, zonder voorafgaande verdoving. Wij vragen aan de politici om de wet te wijzigen die tot op vandaag uitzonderingen toestaat voor religieuze slachtingen.’

Directe aanleiding voor de mars is het Offerfeest van de moslims, dit jaar op basis van de stand van de maan op zaterdag 4 oktober, tevens Werelddierendag.

Door de jongste staatshervorming is dierenwelzijn nu een bevoegdheid van de deelstaten. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigde al aan dat hij vanaf volgend jaar een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren wil. Rituele slachtingen zouden dan moeten uitwijken naar reguliere slachthuizen of plaats maken voor een alternatief. Weyts wil daarover overleggen met de moslimgemeenschap.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig