In de Nederlandse provincie Overijssel is gisteren tijdens een evenement een monstertruck op het publiek ingereden. Bij het ongeval zijn nu drie doden gevallen, één jongen en twee volwassenen. Nog vijf toeschouwers raakten ernstig gewond. De chauffeur is aangehouden.

Op een filmpje is te zien hoe een monstertruck over een aantal oude auto’s rijdt en daarna uit de bocht vliegt en het publiek inrijdt. Volgens internationale richtlijnen van de Monster Truck Racing Association hadden op die plek, in de rijrichting van de truck, geen toeschouwers mogen staan. In de vergunning van de gemeente stond dat het publiek op ten minste tien meter afstand moest staan.

De gemeente spreekt van drie doden, onder wie één minderjarige jongen, een man en een vrouw. Vijf mensen raakten zwaargewond en er zijn 18 mensen met lichtere verwondingen. Slachtoffers werden overgebracht naar ziekenhuizen in Almo, Enschede, Deventer en Winterswijk.

Ziekenwagens uit de hele regio waren opgeroepen. Na het ongeval werd de wijde omgeving van het evenemententerrein bij het station van Haaksbergen afgezet door de politie. Ziekenhuizen in de buurt van Haaksbergen riepen extra personeel op. Er werden ook traumahelikopters ingezet. 

Oorzaak onduidelijk

De politie kan nog niks zeggen over de oorzaak van het ongeluk. De chauffeur van de truck is aangehouden en wordt verdacht van dood door schuld. Volgens zijn advocaat blijft de man in ieder geval tot maandagmorgen in de cel en heeft hij daar in zeker opzicht baat bij. 'Ook voor hemzelf is het prettig om tijdens dit mediacircus afgeschermd te zijn van de buitenwereld. Het is nogal wat', aldus de advocaat tegenover de regionale zender.

Het ongeval gebeurde rond 16 uur tijdens het evenement AutoMotorSportief aan de Stationsstraat in Haaksbergen. Een monstertruck is een gigantische pick-uptruck met 1500 pk. De wielen zijn enorm.

De organisator van het motorevenement zegt dat een professioneel stuntteam de show verzorgde en het nog steeds onduidelijk is wat er precies mis is gegaan. 'In plaats van te remmen, reed de truck het publiek in', verklaarde hij bij de NOS. Volgens hem weten de chauffeurs goed waar ze mee bezig zijn. 'Het ging mis met de laatste stunt van de middag. Eerder hadden de chauffeurs zonder problemen andere stunts gedaan. Ze geven altijd aan of ze voldoende ruimte voor hun stunt hebben.'

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in