Koning Filip op 70ste herdenking bevrijding fort van Breendonk
Foto: Photo News

Zondagmiddag is voor de zeventigste keer de bevrijding herdacht van het fort van Breendonk in Willebroek. Daarbij was ook koning Filip aanwezig. Verschillende aanwezigen wezen op het historisch belang van het monument.

Tussen september 1940 en september 1944 werd het fort, dat een onderdeel was van de fortengordel rond de stad Antwerpen, door de Duitse Nazi-troepen gebruikt als concentratiekamp. Er werden in totaal 3.500 personen gevangen gehouden, 164 mensen werden gefusilleerd, 21 opgehangen en een honderdtal mensen stierf door mishandeling, foltering en uitputting.

Jaarlijks wordt de bevrijding van het kamp herdacht, waarbij met een bedevaart hulde wordt gebracht aan de slachtoffers en de overlevenden. Onder de enkele honderden aanwezigen zondag was ook koning Filip aanwezig. Hij nam ruim de tijd om met overlevenden te praten en schonk hen een gedenkmedaille. Naast vertegenwoordigers van de verschillende Belgische regeringen, kamers en lokale overheden waren ook de VS-ambassadeur Denise Bauer en de Duitse ambassadeur Eckart Cuntz erbij.

‘We mogen nooit het verhaal van dit fort vergeten’, stelde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) in zijn speech, waarin hij ook verwees naar verschillende actuele conflicten. ‘Nog steeds zijn er revoluties aan de gang waarvan we het resultaat onmogelijk kunnen inschatten. Ook dicht bij huis zijn Belgische burgers in Oekraïne het slachtoffer geworden van oorlogsgeweld toen hun toestel uit de lucht werd geschoten.’

‘Evenmin kunnen we de ogen sluiten voor de gruweldaden die door de Islamitische Staat worden gepleegd en zoveel doen terugdenken aan de willekeur, de barbaarsheid en het onnoemelijke leed dat ook hier in Breendonk schering en inslag was.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig