Michal Kwiatkowski is de verrassende nieuwe wereldkampioen wielrennen. De 24-jarige Pool glipte op minder dan 10 kilometer weg uit een groep met favorieten en hield stand tot op de meet. Gerrans werd tweede, Valverde derde. Greg Van Avermaet strandde net naast het podium en moest tevreden zijn met de vijfde plaats.

 

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Het peloton startte in de dichte mist aan de 14 rondjes van 18,2 kilometer - 254,8 kilometer in totaal - in en rond het Spaanse Ponferrada. Onderweg moesten telkens twee hellingen bedwongen worden: de Mirador (1,1km aan 5,5%) en de Confederacion (5,2km aan 3,3%).

 

De openingsfase werd gekleurd door vier vroege vogels: Matija Kvasina (Kroatië), Carlos Quintero (Colombia), Žydrunas Savickas (Litouwen) en Oleksandr Polyvoda (Oekraïne) trokken meteen in de aanval en kregen een bonus van een kwartier. Na 100 kilometer vonden de Polen het welletjes geweest. Met zijn achten zetten ze zich op kop, maar het zou duren tot 65 kilometer van de meet vooraleer de vier bij de lurven gegrepen zouden worden.

Op dat moment ontplofte de koers. De Italianen staken de boel in brand, twaalf renners glipten mee in de onstnapping. Daarbij Sep Vanmarcke en Tim Wellens. Voor Tony Martin ging het voorin niet snel genoeg. De Duitse tank wilde de ontgoocheling van zijn zilveren medaille in het tijdrijden doorspoelen met een klinkende solo. Maar dat was buiten Sep Vanmarcke gerekend. Die riep Martin 20 kilometer verder tot de orde.

Met de laatste ronde in zicht muisden De Marchi, Valgren, Gautier en Kiryienka er vanonder. Zij mochten met 50 seconden voorsprong beginnen aan het laatste rondje van 18,2 kilometer. Het volstond niet voor een stunt. Zoals voorspeld werd alles beslist op de finale beklimming van de Confederacion. Michal Kwiatkowski anticipeerde met een sluwe aanval. De 24-jarige Pool dook als eerste de afdaling richting Ponferrada in.

De favorieten roken het gevaar en Valverde, Gilbert, Van Avermaet, Rodriguez, Gallopin en Gerrans gingen in de tegenaanval. De samenwerking tussen de favorieten was echter ondermaats en Gilbert moest in zijn eentje al het werk opknappen. Een rekenfout die de achtervolgers zuur zou opbreken. Kwiatkowski hield aan de finish 10 meter over. De renner van Omega Pharma-Quickstep is de eerste Poolse wereldkampioen uit de geschiedenis. Topfavoriet Simon Gerrans won de sprint voor de tweede plaats. Valverde moest voor de vierde keer in zijn carrière tevreden zijn met de derde plaats. Greg Van Avermaet (vier) en Philippe Gilbert (zevende) strandden naast het podium. Alexander Kristoff vloerde zeven seconden later in de pelotonsprint John Degenkolb.

Uitslag

1. Michal Kwiatkowski (Pol)

2. Simon Gerrans (Aus)

3. Alejandro Valverde (Spa)

4. Matti Breschel (Den)

5. Greg Van Avermaet (Bel)

6. Tony Gallopin (Fra)

7. Philippe Gilbert (Bel) +4”

8. Alexander Kristoff (Nor) +7”

9. John Degenkolb (Dui)

10. Nacer Bouhanni (Fra)

Bekijk de volledige rituitslag hier.

Herbeleef het WK hier fase per fase.