Nederland trekt paspoorten 49 jihadstrijders in
Pro-IS-betoging in Den Haag Foto: BELGAIMAGE

De Nederlandse autoriteiten hebben tot nu toe van 41 mensen het paspoort afgenomen om te verhinderen dat ze zouden afreizen naar strijdgebied in Syrië of Irak. Acht strijders die al in Syrië of Irak zitten, verloren ook hun Nederlands paspoort.

Het paspoort van de strijders werd in sommige gevallen in minder dan een half uur tijd afgenomen, onder meer door de marechaussee op Schiphol. Dat maakte de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zondag bekend in het tv-programma WNL.

De veiligheidsdiensten hielden de potentiële jihadstrijders al een tijd in de gaten. Het kabinet wil voorkomen dat mensen weggaan, omdat ze een groot risico vormen als ze terugkomen in Nederland. ‘Ze hebben getraind en gevochten’, aldus Opstelten. Tot nu zijn ongeveer 140 mensen uitgereisd. Onder hen zijn 40 vrouwen.

Van acht Nederlanders die al in Syrië of Irak zitten is het paspoort ook ingetrokken. Onder hen is de man die afgelopen week het filmpje maakte waarin hij oproept tot ‘een daad’ tegen Nederland, volgens een woordvoerder van Justitie. Als zij zouden terugkomen naar Nederland worden ze meteen opgepakt.

Er zijn 30 strafrechtelijke onderzoeken in gang gezet in verband met jihadisme. Het gaat onder meer om mensen die verdacht worden van opruiing, van rekrutering van mensen voor de strijd, maar ook om personen die van plan zouden zijn terroristische daden te plegen. Een aantal van de verdachten is opgepakt.

In ons land begint maandag het proces tegen Sharia4Belgium. Een van de kroongetuigen is Syriëstrijder Jejoen Bontinck.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig