Bourgeois: ‘We hadden begrotingscijfers beter vroeger gegeven’
Foto: BELGA

‘Achteraf gezien hadden we de concrete cijfers die we deze week bekend hebben gemaakt misschien beter al in juli meegedeeld.’ Dat zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een interview met De Zondag. De Vlaamse regering kreeg deze zomer veel kritiek voor het gebrek aan cijfers.

‘Nu had de oppositie twee maanden tijd om onrust te stoken.’ In een terugblik op de voorbije zomer zegt Bourgeois dat de tijd die de oppositie kreeg te lang was. Dat had alles te maken met het gebrek aan cijfers die zijn eigen Vlaamse regering gaf bij de voorstelling van haar regeerakkoord. Er lekten wel cijfers in de pers, wat de ongerustheid alleen maar groter maakte.

Deze week kwam de regering met die concrete cijfers in de Septemberverklaring, al blijven er nog een paar gaten. Zo weten we nog niet hoe sterk het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs zal stijgen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) pleegt daarover nog overleg met de instellingen.

Dat was volgens Bourgeois ook het probleem deze zomer. ‘Hadden we de cijfers al vroeger gegeven, hadden de minister niet de mogelijkheid om in dialoog te gaan met de sectoren over de besparingen.’ 

Een van de gevolgen van deze zomer waarin de oppositie de tijd kreeg om zijn rol te spelen, is volgens Bourgeois dat de positieve boodschap van de regering ondergesneeuwd is geraakt. 'Tot nu ging het alleen over de besparingen. We moeten vanaf nu ons positief project in de verf zetten, misschien met een herkenbaar beeld of zo.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig