Onderhandelaars werken luik werk en economie af
Foto: BELGA
De federale onderhandelaars hebben zondagavond het hoofdstuk rond werk en economie afgerond. Maandag gaan de onderhandelingen voort met de luiken pensioenen, sociale zekerheid en fiscaliteit. Over de begroting is nog niet gepraat.

Sinds tien dagen onderhandelen de coformateurs Charles Michel en Kris Peeters bilateraal met N-VA, CD&V, MR en Open VLD. Zondag zijn ze weer voltallig bijeengekomen op een geheime locatie. 

De onderhandelingen komen zo in een finale fase. Eens de socio-economische delen rond zijn moet nog de moeilijke kaap van de begroting worden gerond. Dat zou voor later deze week zijn.

Sinds de keuze van CD&V voor Marianne Thyssen als eurocommissaris lopen de onderhandelingen bijzonder traag. Nochtans zijn er genoeg dringende dossiers. Zoals dat van het pensioenprobleem bij de politie. De politievakbonden zadelden de coformateurs op met hun pensioenproblemen. Het Grondwettelijk Hof vernietigde onlangs de diverse gunstregimes voor vervroegd pensioen die bij hen gelden. Vandaag dreigen ze de volgende flitsmarathon, op 10 oktober te boycotten. 

In het beste geval is er midden volgende week een regeerakkoord. Alle ingrediënten daarvoor liggen op tafel. Charles Michel moet voor CD&V stilaan outen als de toekomstige premier, om de laatste gesprekken in te gaan. Dat zou de jongste dagen stilaan gebeuren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig