Al 31 doden op Japanse vulkaan gevonden
Reddingsoperatie nabij de top van de Ontake Foto: AP

Reddingswerkers hebben op de Japanse vulkaan 31 mensen gevonden met een ‘hart- en ademstilstand’. Tientallen wandelaars werden zaterdag verrast door de uitbarsting van de Ontake. Vijfenveertig klimmers zijn nog vermist.

Aanvankelijk zaten volgens de politie 250 mensen vast op de berg die 3.067 meter hoog is. Het grootste deel geraakte zaterdagmiddag beneden. Maar een deel van de wandelaars zat nog vast op de berg. Zeven onder hen zijn in veiligheid gevonden. 31 anderen zijn gevonden met een ‘hart-en ademstilstand’, volgens de openbare omroep van Japan. Dat is de gebruikelijke omschrijving van de Japanse autoriteiten voor lichamen die nog niet onderzocht zijn door politiedokters. Japan bevestigt nooit de dood van mensen, zonder dat een formeel onderzoek heeft plaatsgevonden. 

Reddingswerkers vonden de lichamen tijdens hun zoektocht naar de tientallen vermisten na de uitbarsting van de vulkaan, meldt het persbureau Kyodo. 

Zonder waarschuwing spuwde de vulkaan zaterdag vlak voor de middag as meer dan 3 kilometer de lucht in. Er zou geen seismologische activiteit gemerkt zijn voor zaterdagmiddag. In Japan is er toch veel kritiek te horen op de autoriteiten: waarom kwam er geen enkele waarschuwing? Het is nog niet duidelijk waarom dat niet gebeurd is: gebeurde het zo plots of was er iets anders aan de hand? 

In de nacht van zaterdag op zondag bleef de vulkaan verder uitbarsten, meldt het Japans Meteorologisch Agentschap. Dat voorspelde nog meer uitbarstingen en waarschuwde voor as en puin in de omgeving rond de vulkaan.

De laatste grote uitbarsting van Ontake, 3.067 meter hoog en gelegen in het centrum van Japan, dateert van 1979. Toen werd meer dan 200.000 ton as de lucht in gespuwd. In 1991 was er nog een kleinere uitbarsting, en in 2007 veroorzaakte Ontake verschillende vulkanische aardbevingen.

Japan is een van de actievste vulkaanregio's ter wereld. Sinds 1991 vielen er geen doden meer in het land bij vulkaanuitbarstingen. Toen kwamen 42 mensen om het leven bij de uitbarsting van de Unzen-vulkaan.

Een groepje wandelaars filmde de uitbarsting van de vulkaan. Opgelet, deze beelden kunnen aangrijpend zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig