De politie heeft traangas ingezet om duizenden betogers in het financieel centrum van Hongkong uiteen te drijven. Sinds zondag bezette de pro-democratische beweging dat deel van Hongkong, ondanks waarschuwingen van de overheid. Het protest is gericht tegen de Chinese inmenging.

De leider van de beweging Occupy Central with Love and Peace, Benny Tai, deelde zondagochtends vroeg mee dat de campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid, waarmee al langer gedreigd wordt in de Chinese speciale administratieve regio, onmiddellijk van start ging. De politie zette de hoofdstraat naar het financieel centrum af en al snel werd het een chaotische situatie met duizenden demonstranten die het drukke hart van Honkong bezetten. Ze riepen 'schaam u' en 'haal de blokkade weg'. De overheid in Hongkong en China waarschuwde voor de gevolgen van de 'illegale betoging'. Niet veel later zette de politie uiteindelijk traangas in om de betogers te verdrijven. De politie van Hongkong heeft geen traangas meer gebruikt sinds 2005, toen het een protest van Zuid-Koreaanse boeren in de kiem smoorde.

Zaterdag waren al 74 studenten opgepakt, waarbij 29 manifestanten en politieagenten gewond waren geraakt. Ook toen escaleerde het protest aan het einde van een studentenstaking. De activisten willen druk zetten op Peking om vrije verkiezingen toe te laten in Hongkong, en zeggen niet te zullen wijken voor de studenten worden vrijgelaten. 

De studenten en activisten willen dat de Chinese communistische partij minder invloed uitoefent in Hongkong. Ze protesteren vooral tegen de nieuwe verkiezingsregels die China in augustus invoerde. Daardoor moeten kandidaten voor de verkiezingen goedgekeurd worden door een commissie. Met dit protest willen de activisten verkrijgen dat China die regel terugdraait en Hongkong meer vrijheid geeft.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig