Het al-Nusra-front, de Syrische tak van Al Qaeda, heeft represailles aangekondigd 'overal ter wereld' tegen de landen die deel uitmaken van de internationale coalitie onder leiding van Washington. Die gaat intussen door met bombardementen in Irak en Syrië.

De moslimextremisten van Islamitische Staat (IS) hebben zondagavond een grootschalig offensief ingezet tegen de Syrische stad Kobani, aan de grens met Turkije. Intussen zet de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten de aanvallen op de moslimextremisten voort. Zondag zijn vier olieraffinaderijen in Syrië, die in handen waren van IS, vanuit de lucht aangevallen. Volgens het Amerikaanse leger gebeurden de aanvallen door gevechtsvliegtuigen uit de VS, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en waren ze 'succesvol'. 

In een video op internet noemde de woordvoerder van het al-Nusrafront, Abou Firas al-Sourihet, de operaties van de coalitie een 'oorlog tegen de islam' en werd gefulmineerd tegen de 'as van het kwaad', geleid door 'het land van de cowboys'. 'Die staten hebben een vreselijke daad begaan', ging hij verder, 'en ze zullen terechtkomen op de lijst van doelwitten van de jihadistische krachten overal ter wereld. We zijn verwikkeld in een lange oorlog die decennia kan duren.'

Sinds augustus voeren de Verenigde Staten aanvallen uit in Irak tegen de Islamitische Staat (IS). De terroristische beweging veroverde grote delen van Irak en Syrië, riep er een kalifaat uit en beging er talrijke wreedheden. Sinds enkele dagen voert de coalitie ook aanvallen uit in Syrië.

Dinsdag maakte de VS bekend dat het leden van Khorasan had uitgeschakeld, een islamistische groepering gelieerd aan Al Qaeda die volgens Washington van plan was om 'grootschalige aanslagen' te plegen in de VS en in Europa. Washington zegt dat Khorasan gelinkt is aan het al-Nusra-front. Militanten en het Observatorium voor de Mensenrechten in Syrië daarentegen, een organisatie die aanleunt bij de Syrische oppositie, zeggen dat Khorasan en het al-Nusra-front een en dezelfde groep zijn.

SITE, een organisatie in de Verenigde Staten die toeziet op islamistische websites, zei zaterdag dat de tweets van een jihadist lijken te bevestigen dat de vermoedelijke leider van Khorasan, Muhsin al-Fadhli, bij bombardementen is omgekomen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig