Liverpool en Everton hebben in de stadsderby 1-1 gelijkgespeeld. De thuisploeg domineerde de match en kwam ook verdiend op voorsprong, maar een geweldig doelpunt van Phil Jagielka bezorgde Everton nog een onverhoopt puntje. Romelu Lukaku en Simon Mignolet kwamen allebei nauwelijks in het stuk voor, Kevin Mirallas liep op het eerste zicht een stevige hamstringblessure op.

In de Merseyside Derby startten drie landgenoten in de basis: Romelu Lukaku en Kevin Mirallas vormden de voorhoede bij Everton, bij thuisploeg Liverpool stond Simon Mignolet tussen de palen. Mignolet wilde het ongelijk van zijn criticasters bewijzen nadat hij de voorbije weken enkele keren flink op de korrel genomen werd, maar zou nauwelijks in het stuk voorkomen. Zo schrijnend was de onmacht van Everton, waar Lukaku en Mirallas dikwijls naar de zijlijn doken maar zo veel te ver van de zone van de waarheid al aan de bal kwamen. Tekenend voor de wedstrijd: Lukaku die op rechts, tegen de zijlijn ter hoogte van de middenlijn, de bal kreeg en als diepste man met nog vier verdedigers voor hem een onmogelijke dribbel probeerde. Tja.

Lukaku van ver

De ploegen bulkten ook niet van vetrouwen vooraf: zowel Liverpool als Everton hadden hun start gemist, wat zich vertaalde in aardig wat afval in het spel. Na twintig minuten kon Romelu Lukaku na een knappe dribbel vanop vijfentwintig meter dan toch eens op doel schieten, maar hij plaatste de bal pal in de handen van Mignolet. Meteen het enige echte wapenfeit van de bezoekers, want als er één man de uitblinker was, dan wel Belgische kwelgeest Tim Howard. De Amerikaan hield Liverpool meermaals van de openingstreffer, onder meer toen Raheem Sterling op volle snelheid op hem afgestoomd kwam.

Toen hadden de verzorgers van Liverpool Kevin Mirallas al van het veld af moeten dragen: de Rode Duivel greep naar zijn hamstring na een sprintje en zakte zonder enig contact in elkaar. Het lijkt erop dat hij de EK-kwalificatiematchen van de Rode Duivels tegen Andorra en Bosnië-Herzegovina aan zich zal laten voorbijgaan, al is er nog geen officiële diagnose bekend.

Howard met cruciale save

In de tweede helft was het meer van hetzelfde liedje: een werkloze Mignolet, een onmachtige Lukaku en overwicht van de thuisploeg. Zeker toen Liverpool nog een tandje hoger schakelde. Uiteindelijk was het kapitein Steven Gerrard die Howard dan toch kan kloppen. Hij schilderde een vrije trap mooi over het muurtje en zag de bal via de graaihanden van de Amerikaan toch in doel verdwijnen. Enkele minuten later was het ei zo na 2-0, maar Mario Balotelli zag zijn inzet via het hoofd van Howard en de deklat over doel verdwijnen.

Daar leek het lang bij te blijven, tot Everton in de slotminuten toch nog eens naar voren trok. Tot dan toe hadden de bezoekers nog geen kans die naam waardig bij elkaar gevoetbald, maar kapitein Phil Jagielka trapte Everton richting delirium toen hij een afvallende bal ineens op de slof pakte, de bal heerlijke wegdraaide en via de kruising tegen de netten knalde. Veel zullen de criticasters van Mignolet daar niet op aan te merken hebben.

Zo sleepte Everton toch nog een punt uit de brand ondanks een wedstrijd waarin het compleet onmondig was. Het telt wel maar zes punten uit zes wedstrijden, één puntje minder dan de buren uit Liverpool, die hun start compleet gemist hebben.