'Geen referendum over Catalaanse onafhankelijkheid'
De Catalaanse president Artur Mas Foto: EPA

De Spaanse regering heeft zaterdag duidelijk laten verstaan dat het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid, waarvoor de Catalaanse president Artur Mas zaterdag een decreet heeft ondertekend, niet zal doorgaan.

'Niemand staat boven de soevereine wil van alle Spanjaarden', klonk het in Madrid. 'Er zal geen referendum zijn, want het is tegen de grondwet, aldus Soraya Saenz de Santamaria, nummer twee van de regering. 'Het is aan alle Spanjaarden om te beslissen wat Spanje is en hoe het zich organiseert.'

De Catalaanse president Artur Mas heeft zaterdag een decreet ondertekend waarmee de datum voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 9 november gezet wordt. De regering is onmiddellijk een procedure opgestart om hiertegen in beroep te gaan bij het Grondwettelijk Hof, meldt de vicepremier. Met dat beroep wordt het decreet en de eerder getekende wet meteen opgeschort.

Nu blijft de grote vraag of Mas het referendum naar de prullenbak verwijst, of toch laat doorgaan. Als het referendum toch doorgaat, dan kunnen de 7,5 miljoen inwoners van een van Spanjes rijkste regio’s stemmen over de onafhankelijkheid van hun regio.