Kerk helpt moeders hun baby’s vinden
Foto: Photo News

Dertig jaar na de wanpraktijken in het Lommelse tehuis Tamar, waar in de jaren zeventig honderden vrouwen door kloosterzusters gedwongen werden tot adoptie, gaan de Belgische bisschoppen moeders helpen met hun zoektocht naar hun afgestane baby’s. Maar excuses komen er niet.

Tussen 1970 en 1983 bevielen honderden vrouwen in het Lommelse tehuis Tamar, meestal na een ongewenste zwangerschap, waarna kloosterzusters de baby’s doorspeelden aan adoptieouders. Veel moeders hebben tot vandaag hun kind niet gezien.

De Belgische Bisschoppenconferentie overlegt dinsdag met de organisatie Mater Matuta, die tientallen slachtoffers verenigt. ‘We zijn bereid om moeders te helpen zoeken naar hun afgestane kinderen, meer kan ik daar nog niet over kwijt’, zegt Tommy Scholtes, de woordvoerder van de Bisschoppenconferentie.

De organisatie Mater Matuta eist ook excuses van de Kerk. Marleen Adriaens: ‘De leegte die voor de vrouwen achterblijft, is enorm. Sommige moeders weten niet eens of ze een jongen of meisje op de wereld hebben gebracht. Velen van hen zijn er nooit in geslaagd om hun leven op de rails te krijgen.’

Excuses van de Kerk zijn echter niet aan de orde: 'In dit stadium kan er geen sprake zijn van excuses door de Kerk', aldus nog de  Scholtes. 'Men moet nog geen excuses verwachten, om de eenvoudige reden dat we niet precies weten wat er zich heeft afgespeeld.' Volgens Scholtes is het niet duidelijk wie uiteindelijk besliste tot adoptie: de kloosterzuster, de ouders of de jonge vrouw zelf.