Strijd om Groen-voorzitterschap wordt duel tussen Van den Brandt en Almaci
Elke Van den Brandt en Meyrem Almaci Foto: BELGA

De volgende voorzitter van Groen wordt een vrouw. Er zijn twee kandidaten om huidig voorzitter Wouter Van Besien op te volgen, namelijk Kamerlid Meyrem Almaci (38) en Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (34). Beide kandidates willen Groen uitbouwen tot een alternatief voor het 'rechtse discours en beleid'. Wie de nieuwe voorzitter wordt, weten we na een tweedaags congres op 14 en 15 november.

Wouter Van Besien maakte eind augustus bekend dat hij zou stoppen als voorzitter van Groen. Na vijf jaar voorzitterschap geeft hij op 15 november de fakkel door.

Er staan twee vrouwen te trappelen om die fakkel over te nemen. Er is Kamerlid Meyrem Almaci. Zij doet samen met haar ‘running mate’ Jeremie Vaneeckhout, schepen in Anzegem, een gooi naar het voorzitterschap. Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt vormt een duo met Kamerlid Wouter De Vriendt.

Een radicale koerswijziging moeten de leden van Groen alvast niet verwachten. Zowel Alamci als Van den Brandt wil het tweesporenverhaal (het ecologische koppelen aan het sociale) van Van Besien voortzetten. Daarnaast willen beide kandidaten zich expliciet afzetten tegen het 'rechtse discours en geplande beleid' op Vlaams en federaal niveau.

Nog een overeenkomst is dat ze allebei vinden dat Groen 'meer de straat op moet'. 'We moeten de hoofden en harten van de mensen veroveren', aldus Almaci. Bij Van den Brandt klinkt het dat Groen het niet goed moet doen in de parlementen en gemeenteraden, maar ook 'aan de keukentafel, de schoolpoorten en voetbalkantines'.

Een concreet electoraal streefcijfer wil geen van beiden noemen. De symbolische 10 procent wordt niet in de mond genomen. Maar allebei zeggen ze wel dat Groen de ambitie moet hebben om 'te groeien'.

Waar precies de inhoudelijke verschillen liggen, zal vooral moeten blijken op de voorzittersdebatten die de partij organiseert in aanloop naar een tweedaags congres midden november (14 en 15). Op dat congres, het Fast Forward-congres, wordt niet alleen een nieuwe voorzitter gekozen. Er komt dan ook een nieuwe partijbestuur en de interne werking wordt opgefrist.