Malcolm Young (AC/DC) lijdt aan dementie
AC/DC moet verder zonder Malcolm Young (links op de achtergrond). Foto: belga

Malcolm Young, co-oprichter en ruim veertig jaar lang ritmegitarist van AC/DC, lijdt aan dementie en verblijft permanent in een gespecialiseerde instelling in Sydney. Dat melden Australische media vrijdag nadat eerder bekend geworden was dat Young om gezondheidsredenen uit de band stapt.

In april klonk het nog dat Malcolm Young tijdelijk uit de band stapte, maar eerder deze week gaf het management aan dat hij om gezondheidsredenen niet meer zou terugkeren, zonder in detail te gaan. De Australische krant The Australian meent te weten dat hij vorig jaar een beroerte heeft gekregen en volgens de Sydney Morning Herald lijdt hij nu aan dementie. 'Hij is zijn kortetermijngeheugen volledig kwijt', zo wordt een familievriend geciteerd.

Eind dit jaar brengt de hardrockband een nieuw album uit, 'Rock or Bust'. Daarop werd de 61-jarige Malcolm vervangen door zijn neef Stevie Young. Het nieuwe album is in het Canadese Vancouver opgenomen en bevat elf tracks. Producer is Brendan O’Brien en mixer was Mike Fraser.

Het vorige album van AC/DC, 'Black Ice', was volgens de platenmaatschappij nummer één in 31 landen en verkocht wereldwijd op meer dan acht miljoen exemplaren. Sinds de oprichting in 1973 heeft AC/DC al meer dan 200 miljoen platen verkocht, met als bekendste songs onder meer 'Hells Bells', 'Whole Lotta Rosie' en 'Highway to Hell'.