Onze ziekenhuizen zijn chronisch ziek
Foto: bram budel

Het Federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft de zwaktes van onze ziekenhuisfinanciering onder de loep genomen. Het resultaat: een leidraad voor de nieuwe minister van Volksgezondheid. Want de patiënt is nu de dupe van de verlieslatende ziekenhuizen.

De groeiende onderfinanciering, het overaanbod aan ziekenhuisbedden en hooggespecialiseerde diensten, de overbodige onderzoeken, de ongelijkheid tussen de erelonen van de artsen en het niet belonen van een goede zorgkwaliteit en -coördinatie zijn de belangrijkste pijnpunten in het huidige systeem, aldus het KCE. Het gevolg: twee op de vijf ziekenhuizen maakt verlies. Onze ziekenhuizen zijn dus chronisch ziek.

Daarom zocht het KCE naar oplossingen. De eerste aanbeveling: de forfaitaire financiering verder uitbreiden - dat betekent: een forfaitair bedrag per patiënt, overeenkomstig de gemiddelde kosten. Dat zou de onderfinanciering moeten wegwerken en de efficiëntie aanmoedigen.

Daarnaast moeten de erelonen van de ziekenhuisartsen worden hervormd. Het KCE wil het systeem van de betaling per prestatie behouden, maar bedragen van de erelonen transparant bepalen op basis van de werkelijk gepresteerde inspanningen. De verschillen tussen de specialisaties moeten zo kleiner worden.

Het KCE beveelt aan om complexe, gespecialiseerde zorg voor te behouden aan referentiecentra. Niet alle ziekenhuizen moeten alle behandelingen aanbieden. Ziekenhuizen moeten ook beloond worden voor goede kwaliteit, met een kleine financiële stimulans.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig