Meer lesgeven voor dezelfde wedde?
Foto: Bart De Waele
Tegen dezelfde wedde een extra uur laten presteren door iedereen die in de tweede of derde graad secundair onderwijs lesgeeft. Dat is een voorstel dat 60 miljoen euro per jaar zou kunnen opleveren dat op tafel ligt bij de besparingsoperatie die minister van ­Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) moet doorvoeren.

De ingreep zou wel onvermijdelijk 1.200 tot 1.500 banen kosten, jobs die zouden verdwijnen bij de beginnende leerkrachten.

De onderwijskoepels zijn het idee erg genegen. ‘Als er dan toch bespaard moet worden, liever zo dan te snijden in de werkingsmiddelen of in de lestijden’, klinkt het. De koepels zijn zelfs niet vies van een volledige gelijkschakeling, dus iedereen op de 22 uren brengen die in de eerste graad gelden. Dat zou volgens het VSKO op jaarbasis 80 miljoen euro opbrengen.

De vakbonden wijzen het idee af. ‘Over het verschil in uren kan gepraat worden, maar niet onder druk van besparingen.’

Minister Crevits wil nog geen commentaar kwijt. ‘Er is nog niets beslist. We gaan het overleg aan met de sociale partners’, zegt ze.

Vindt u dit voorstel een goed idee om de besparingen bij het onderwijs op te vangen? Discussieer mee en reageer via de knop rechtsboven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig