Opvolger Wouter Van Besien wordt een vrouw
Elke Van den Brandt en Meyrem Almaci Foto: Belga

Groen-voorzitter Wouter Van Besien wordt zo goed als zeker opgevolgd door een vrouw. Tenzij zich op de valreep nog een nieuwe kandidaat aandient, neemt Elke Van den Brandt het in de voorzittersrace op tegen Meyrem Almaci.

Van den Brandt en Almaci zijn voorlopig de enige kandidaten om Wouter Van Besien op te volgen als voorzitter van de Vlaamse groenen. Ze kiezen op 15 november hun nieuwe voorzitter, maar kandidaten moeten zich vroeger aanbieden: ten laatste om middernacht.

Het ziet er dus naar uit dat twee vrouwen het tegen elkaar zullen opnemen in de voorzittersrace, elk met een eigen kandidaat-ondervoorzitter. Bij Van den Brandt, Brussels parlementslid, is dit het West-Vlaamse Kamerlid Wouter De Vriendt. Bij het Antwerpse Kamerlid Almaci is dit de iets minder bekende Jeremie Vaneeckhout, een twintiger die schepen is voor Groen in Anzegem.

Tenzij zich op de valreep dus geen nieuwe kandidaten aandienen, krijgt Groen vijf jaar na Mieke Vogels opnieuw een vrouw aan het roer. Elisabeth Meuleman werd nog een tijdlang genoemd als derde mogelijke kandidate, maar toen Almaci vorige zondag bekendmaakte dat ze zich in de strijd gooit, besliste Meuleman ervan af te zien.

Vrijdag geeft de partij een persconferentie met de verschillende kandidaten. Van Besien, die zijn afscheid eind augustus aankondigde, zal er meer uitleg geven over het verkiezingsproces en de Ronde van Vlaanderen die zijn kandidaat-opvolgers gaan doen.

(belga, aro)