IS executeert ‘ontrouwe’ Iraakse advocate
Foto: Reuters

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de Iraakse advocate en mensenrechtenactiviste Samira Saleh Al-Naimi in het openbaar geëxecuteerd. Ze werd door een shariarechtbank van IS beschuldigd van ‘afvalligheid’ en ter dood veroordeeld. Dat heeft het hoofd van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties donderdag gemeld.

Al-Naimi, een advocate die bekend stond om haar inzet voor vrouwenrechten, werd een week geleden uit haar woning weggevoerd. ‘Ze werd vijf dagen gemarteld en maandag voor een gemaskerd vuurpeloton in het openbaar ter dood gebracht’, dat meldt Zeid Ra’ad al-Hussein, mensenrechtencommissaris van de VN.

De Iraakse activiste had voor haar ‘arrestatie’ op haar Facebookpagina sterke kritiek geuit op de ‘barbaarse bombardementen en de vernietiging van moskeeën en heiligdommen in Mosul door militanten van Islamitische Staat.

De familie van Al-Naimi mocht haar na de executie geen begrafenis geven. Volgens de VN is deze executie te situeren in een hele reeks executies door IS op Iraakse vrouwen.