De Beweging van Wakkere Geesten, een kleinschalige organisatie van Filip Loobuyck, pakt uit met een videoboodschap van actrice Mieke Dobbels naar aanleiding van het verzoek om euthanasie van de geïnterneerde Frank Van Den Bleeken. De boodschap is duidelijk: geïnterneerden hebben recht op menswaardige zorg en behandeling en horen niet thuis in de gevangenis.

Frank Van Den Bleeken werd veroordeeld voor verkrachtingen en de dood van een 19-jarige vrouw. Omdat hij ontoerekeningsvatbaar is en aan psychische aandoeningen lijdt, kreeg hij geen straf, maar hij werd wel opgesloten in de gevangenis omdat er geen psychiatrische instelling was die hem aangepaste zorg kon verlenen. Ondertussen zit hij daar meer dan 25 jaar, als psychiatrisch patiënt tussen criminelen. Omdat hij geen uitweg meer zag, dwong hij uiteindelijk via een gerechtelijke procedure af dat hij euthanasie krijgt om een einde te maken aan zijn psychisch lijden. 

Dat veroorzaakte heel wat ophef en was nieuws tot ver buiten de landsgrenzen. In een videoboodschap richt actrice Mieke Dobbels zich nu tot Van Den Bleeken en tot de beleidsmakers.  


'Ik kan onmogelijk laten passeren dat een mensenleven wordt opgeofferd aan een falend systeem', klinkt het bij Dobbels. 'Er is een ethische grens overschreden. Deze situatie voelt nog schrijnender aan omdat je misschien wel had kunnen geholpen worden in een gespecialiseerd forensisch psychiatirsch centrum in  Nederland.' Van Den Bleeken heeft geprobeerd in Nederland opgenomen te worden, maar dat lukte niet. 

Ze eindigt met een oproep aan de politici om de wet uit te voeren die in april werd goedgekeurd en waarin staat dat geïnterneerden patiënten zijn en recht hebben op een aangepaste behandeling.  

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig