Nieuwe Nexus-toestellen verwacht bij Google

Binnen enkele weken zou Google de nieuwste versie van zijn Android-software lanceren. Daar hoort wellicht ook een nieuwe smartphone en een nieuwe tablet bij. Geruchten over een Nexus 6 en de Nexus 9 zwellen aan.

Bij het begin van de zomer toonde Google Android L, de nieuwste iteratie van hun mobiele systeemsoftware. Google deed dat op zijn jaarlijkse IO-conferentie voor ontwikkelaars, en Android L werd op dat moment enkel voor ontwikkelaars vrijgegeven. Het is wachten op de echte lancering van Android L voor het grote publiek. Vermoedelijk volgt die in de tweede helft van oktober of begin november.

Volgens verschillende technologiewatchers bereidt Google samen met de nieuwe software ook een lancering van nieuwe hardware voor. Concreet: een nieuwe smartphone en een nieuwe tablet in de Nexus-reeks.

De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal berichtte eerder deze week dat Google zou samenwerken met HTC aan een Nexus 9-tablet. Dat is opmerkelijk, omdat HTC relatief weinig ervaring heeft met het maken van tablets. De Nexus 9 zou tussen de huidige Nexus 7 van Asus en de Nexus 10 van Samsung komen te staan.

Ook de immens populaire Nexus 5 zou een groter broertje krijgen. De experts van technologiesite 9to5Google menen te weten dat Motorola werkt aan een uit de kluiten gewassen Nexus 6, een afgeleide van de bestaande Moto X. Met een schermdiagonaal van zo’n 6 inch zou een Nexus-phablet meespelen met andere grote jongens zoals de iPhone 6 Plus en de Samsung Galaxy Note 3.

Nexus-toestellen worden niet door Google zelf gemaakt, maar de internetreus werkt daarvoor samen met verschillende fabrikanten. Het Nexus-label staat garant voor een pure Android-ervaring zoals die door Google bedoeld werd, en deze toestellen krijgen ook als eerste nieuwe Android-updates.

Volgens de laatste geruchten zou Google de nieuwe toestellen op 15 of 16 oktober lanceren, en zou Android L vanaf november uitgerold worden naar bestaande toestellen.