Jobhoppen bestaat niet
Mark Elchardus. Foto: BDW

De overgrote meerderheid van de jongvolwassenen heeft geen flexibele loopbaan en wil die ook niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de sociologen Mark Elchardus en ­Petrus Te Braak van de VUB. Een vast contract, liefst bij dezelfde werkgever is nog steeds de norm.

De meeste jongvolwassenen willen een vaste job, liefst bij dezelfde werkgever. Uit het onderzoek van Elchardus en Te Braak blijkt dat 88 procent van de jongvolwassenen die werken een vast contract heeft en slechts 12 procent een tijdelijk. Amper een kwart ziet heil in het geregeld veranderen van werkgever. Een vast contract is dus bij die jonge leeftijdsgroep nog steeds de norm.

Meer dan de helft van de 2.000 ondervraagden hoopt zelfs ooit te kunnen zeggen dat ze twintig jaar of langer aan de slag zijn geweest bij dezelfde werkgever.

‘De afgelopen vijftien jaar hoor ik dat de flexibelere loopbaan beter is aangepast aan onze samenleving en aan de voorkeur van werknemers, maar dat blijkt niet in de realiteit. Auteurs van managementboeken kletsen uit hun nek’, zegt Elchardus.