‘Tegen volgend jaar mogelijk tot 1,4 miljoen ebola-infecties’
Een poster in Sierra Leone moet de bevolking sensibiliseren. Foto: REUTERS

Tussen 550.000 en 1,4 miljoen mensen kunnen tegen januari 2015 besmet zijn met het ebolavirus. Dat stelt een studie van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC). Dat zou betekenen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de grootte van de epidemie stevig onderschat heeft.

Volgens de WHO hebben sinds de start van de laatste ebola-uitbraak 5.864 mensen het virus opgelopen. Het CDC vreest nu dat het aantal besmettingen al veel hoger ligt. Volgens het rapport van de organisatie is het waarschijnlijker dat er al ongeveer 15.000 gevallen zijn.

Het CDC baseert haar cijfers op een epidemiologisch model dat onder andere rekening houdt met het aantal mensen dat elke ebolapatiënt uiteindelijk zal besmetten. De organisatie benadrukt wel dat het gebruik maakte van cijfers uit augustus, die geen rekening houden met nieuwe initiatieven zoals die van de Amerikaanse regering, die in de getroffen regio onder andere 500 hulpverleners per week opleidt.

‘Uitgebreide en snelle ingrepen - zoals degene die al begonnen zijn - kunnen voor een keerpunt zorgen in de uitbraak en een snelle daling van het aantal besmettingen teweegbrengen’, aldus het rapport van het CDC. ‘Als je genoeg mensen effectief kan isoleren, dan kan de epidemie gestopt worden. Ik ben ervan overtuigd dat de ergste prognoses geen waarheid zullen worden’, besluitt CDC-directeur Thomas Frieden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig