Karzai: ‘VS hebben enkel eigen belang nagejaagd’
De Afghaanse uittredende president Hamid Karzai. Foto: REUTERS

Kort voor hij zijn ambt overdraagt, heeft de Afghaanse president Hamid Karzai uitgehaald naar de VS en buurland Pakistan. ‘De Verenigde Staten waren er niet op belust, Afghanistan vrede en stabiliteit te brengen, omdat ze enkel hun eigen belangen nagejaagd hebben’, zo zei hij dinsdag in Kaboel.

Over welke belangen het dan gaat, verduidelijkte hij niet tijdens zijn afscheidstoespraak voor regeringsmedewerkers. ‘De Afghanen zijn het slachtoffer van een buitenlandse oorlog op hun eigen grond’, zei de uittredende president. Karzai had meermaals benadrukt dat de oorlog tegen islamistische groepen zoals de taliban, in hun toevluchtsoorden in Pakistan uitgevochten moet worden, en niet in Afghanistan. ‘Pakistan wil onze buitenlandse politiek controleren, maar de Afghaanse regering zal dat nooit toelaten’, bekritiseerde hij zijn buurland.

Karzai regeert Afghanistan sinds de val van het taliban-regime, 13 jaar geleden. Zijn opvolger Ashraf Ghani zal maandag het ambt overnemen, na maanden politieke patstelling door beschuldigingen van fraude bij de verkiezingen. Het zal de eerste vreedzame machtstransitie zijn van de ene verkozen president naar de andere. Hij riep Ghani alvast aan tot waakzaamheid voor het Westen.

De kritiek van Karzai aan het adres van de Verenigde Staten is de voorbije jaren duidelijk toegenomen. Hij houdt Washington verantwoordelijk voor de talrijke burgerslachtoffers bij militaire operaties en verwijt hen bij de presidentsverkiezingen van 2009 hem tegengewerkt te hebben.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig