Indien er niet dringend maatregelen worden genomen, stijgt het aantal ebolabesmettingen tegen november tot 20.000 in West-Afrika. Dat hebben experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan het Londense Imperial College dinsdag voorspeld.

Het aantal besmettingen zal dus nog verdriedubbelen zo voorspellen de wetenschappers in de New England Journal of Medicine. Momenteel zijn er 5.800 mensen besmet in Sierra Leone, Guinee en Liberia. Er stierven ook al 2.800 mensen.

Deze exponentiële groei zal te wijten zijn aan de eigenschappen van de getroffen bevolking, het inadequate gezondheidssysteem en de ontoereikende maatregelen die worden genomen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen, zegt Christopher Dye van het WHO.

De drie getroffen landen zijn sterk met elkaar verbonden met veel heen-en-weer gereis waardoor het virus zich gemakkelijk kan verspreiden. Bovendien is ook het gezondheidssyteem onderbemand en verzwakt door jaren van conflicten. In Nigeria, waar het gezondheidssysteem veel beter ontwikkeld is, blijft het aantal besmettingen beperkt.

Volgens de VN organisatie zijn de experimentele medicijnen niet genoeg voorhanden tijdens de komende maanden en zullen ze dus geen rol spelen in de huidige strijd tegen de ziekte. De WHO wil daarom het achterhalen van de besmettingskettingen verbeteren alsook het isoleren van de patiënten en de verzorging in de ziekenhuizen. Daarnaast moeten de lokale overheden meer betrokken worden bij de aanpak en moet de internationale hulp toenemen.

De VN berekende dat er ongeveer 1 miljard dollar nodig is de komende zes maanden voor medische, economische en voedselhulp in de zwaarst getroffen gebieden.