Steeds meer Belgen zoeken hulp voor seksverslaving
Foto: Shutterstock

Uit cijfers van het Belgische departement van de Sexaholics Anonymous, een zelfhulpgroep voor mensen met een oncontroleerbaar libido, blijkt dat 40 procent meer seksverslaafde landgenoten hulp zoeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De voorbije acht maanden kreeg organisatie 70 vragen binnen over een seksverslaving, dat zijn er 40 procent meer dan in 2013. Volgens de zelfhulpgroep kan het internet een seksverslaving uitlokken. ‘In onze samenleving kan je niet aan seks ontsnappen, wat het voor mensen die gevoelig zijn aan verslavingen erg moeilijk maakt. Het internet heeft de psychologische drempels verlaagd en de grenzen uitgewist. Tik ‘heteroseks’ in via Google en je krijgt meteen een reeks pikante filmpjes aangeboden’, zeggen de oprichters.

Seksuoloog Koen Baeten voegt eraan toe dat er in België eigenlijk geen betrouwbare cijfers bestaan over mensen met een seksverslaving omdat niet iedereen ervoor uitkomt. Hij vermoedt dat 1 tot 5 procent van de mannen niet langer normaal kunnen functioneren door een seksverslaving. Bij vrouwen komen seksverslavingen ook voor, maar deze zijn volgens hem ook moeilijk meetbaar omdat de kans groot is dat deze dames in het prostitutiemilieu terechtkomen.

De zelfhulpgroep helpt mensen sinds 2008 van hun seksverslaving af te komen. Afkicken betekent in dit geval niet meer dwangmatig masturberen en buitenechtelijke avontuurtjes afzweren.