Flor Van Noppen (N-VA) overleden
Flor Van Noppen samen met Peter Luykx (N-VA) bij zijn afscheid in De Kamer. Foto: belga
Gewezen N-VA-kamerlid Flor Van Noppen is maandag in zijn huis in Dessel overleden aan de gevolgen van de ongeneeslijke spierziekte MSA.

Flor Van Noppen ging in de politiek na de moord op zijn broer, veearts Karel Van Noppen. Hij was samen met de jonge Bart De Wever één van de mensen die van in het begin aan de kar trokken van de N-VA.

Bij de eerste verkiezingsdeelname, in 2003, haalde de partij één zetel voor de Kamer, voor oprichter Geert Bourgeois. In 2007 werd Van Noppen verkozen tot Kamerlid en kreeg hij een schepenmandaat in Dessel. Op het moment dat zijn partij de grootste werd in Vlaanderen, nam hij politiek afscheid.

Bijna twee jaar geleden werd bij Flor Van Noppen MSA (meervoudig systeem atrofie, vastgesteld. Dat is een ongeneeslijke ziekte die zenuwcellen in de hersenen doet afsterven.

MSA-resolutie 

Hij trok zich terug uit de politiek, maar keerde begin april nog één terug naar de Kamer. Van Noppen diende een voorstel van resolutie in om extra middelen vrij te maken voor onderzoek naar MSA en om 3 oktober uit te roepen tot nationale MSA-dag. De resolutie wed unaniem goedgekeurd.

Van Noppen sprak daarop zijn slotrede in de Kamer uit: 'Dank u dat ik uw collega mocht zijn. Dank u.'

Het kamerlid keek nuchter aan tegen zijn ziekte. ‘Op zeker moment sta je op, en je hebt die ziekte. Maar ik denk daar niet aan. Ik kan de hele dag peinzen dat het almaar slechter zal gaan, maar dan loop ik tweemaal met mijn kop tegen de muur en dan doet het tweemaal pijn. Dus denk ik er níét aan.’

Lijstduwer

Bij de vorige verkiezingen op zondag 25 mei kreeg Van Noppen toch nog de lijstduwersplaats voor de Europese lijst. Zonder enige campagne te voeren, haalde hij nog 41.132 voorkeurstemmen. ‘Na mijn afscheid in de Kamer kreeg ik wel duizend kaartjes, mails en sms’jes. En nu dit: het zijn sympathiebetuigingen die deugd doen. Bart (De Wever, red.) sms’te zondag: "Bedankt, Flor. Voor alles."'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig