Deze Belgische ontwerpers zijn klaar om Parijs te verbazen
Dries Van Noten Foto: BELGA

De halfjaarlijkse modeweken gaan vanaf morgen de laatste etappe in wanneer de shows in Parijs van start gaan, maar voor ons moeten de hoogtepunten nog komen. Parijs is immers de stad waar ook heel wat van onze talentrijke ontwerpers hun collecties presenteren. Een overzicht.

Begin deze maand presenteerde de Belg met Italiaanse roots in New York nog zijn debuutcollectie voor Versus, het zusterlabel van het Italiaanse modehuis Versace. In Parijs komt ANTHONY VACCARELLO als eerste Belg aan zet. In de agenda: dinsdag 23 september, 18.00 uur.

De bekendheid van CÉDRIC CHARLIER kreeg deze zomer een extra duwtje in de rug toen Jennifer Lopez in de videoclip van het officiële WK-lied een van zijn sweaters droeg. Goed nieuws ook voor wie niet het budget heeft voor zijn collectie: na een samenwerking met de Franse postordercatalogus La Redoute, heeft Charlier ook een capsule collectie ontworpen voor Petit Bateau die eind dit jaar in de winkels ligt. In de agenda: woensdag 24 september, 11.00 uur.

Hij was dit jaar de ster in Parijs, dankzij een expo in het Parijse Musée des Arts Décoratifs die wegens succes met twee maanden werd verlengd én volgend jaar ook in Antwerpen te zien zal zijn, en tickets voor zijn catwalkshows zijn fel begeerd. Benieuwd wat DRIES VAN NOTEN deze keer uit zijn hoed zal toveren. In de agenda: woensdag 24 september, 15.00 uur.

ANN DEMEULEMEESTER mag dan wel zelf het roer uit handen hebben gegeven, dat betekent niet dat de catwalkshow in dit lijstje mag ontbreken. Het trio Mirjam van den Akker, Sébastien Meunier en Patrick van Ommeslaeghe stellen donderdag hun tweede collectie voor zonder invloed van Ann zelf. In de agenda: donderdag 25 september, om 13.00 uur.

Christian Wijnants F/W 2014

 

CHRISTIAN WIJNANTS bouwt gestaag aan de uitbreiding van zijn modelabel en krijgt daarvoor dit jaar ook hulp van Swarovski, dat hem selecteerde voor het Swarovski Collective. U kunt u dus alvast van op aan dat zijn zomercollectie zal fonkelen. In de agenda: donderdag 25 september, om 19.00 uur.

CHRISTIAN DIOR is dan wel een Frans modehuis, maar wel eentje waar Belgen Kris Van Assche, Raf Simons en Peter Philips de touwtjes in handen hebben. Simons blijft de internationale pers keer op keer verbazen en zal dat dit seizoen ook doen met de locatie: Dior stelt immers voor het eerst een collectie voor in een tijdelijke constructie op het Cour Carrée (ofwel de binnenplaats) van het Louvre. In de agenda: vrijdag 26 september, om 14.30 uur.

Sinds Genkenaar Margiela zich liet uitkopen is MAISON MARTIN MARGIELA niet echt Belgisch meer te noemen (in 2002 kocht Renzo Rosso het merendeel van de aandelen van het modehuis), maar we weten wel dat er achter de schermen nog genoeg Belgen actief zijn (ook al wil het modehuis dan liever zelf dat iedereen anoniem blijft). In de agenda: vrijdag 26 september, om 18.30 uur.

Vorig jaar mocht hun label nog vijftien kaarsjes uitblazen, en deze zomer was er opnieuw reden tot feest bij A.F. VANDEVORST wanneer de deuren van hun allereerste boetiek werden opengegooid. Wat daar volgend jaar in de winkelrekken zal hangen, ziet u deze week al in Parijs. In de agenda: vrijdag 26 september, om 19.30 uur.

Haider Ackermann S/S 2013

 

Hij lanceerde vorig jaar dan wel een mannencollectie (en droomt van couture), maar HAIDER ACKERMANN blijft uiteraard ook nog steeds vrouwen kleden. Technisch gezien is hij geen Belg, maar de voormalige student van de Antwerpse Modeacademie wordt wel begeleid door Anne Chapelle. In de agenda: zaterdag 27 september, om 10.30 uur.

Niet alleen zangeres Axelle Red is fan van de ontwerpen van VÉRONIQUE LEROY, die nadat ze erin slaagde om het Franse label Léonard terug op de kaart te zetten, in 2011 besloot om toch haar volledige aandacht weer op haar eigen lijn te richten. In de agenda: zaterdag 27 september, om 15.30 uur.

Dé verrassing in dit lijstje: JEAN-PAUL LESPAGNARD besloot vorig seizoen om de modeweek in Parijs links te laten liggen, maar zijn naam duikt nu toch weer op in de agenda. En wij zijn niet de enigen die daar blij om zijn: de Luikse ontwerper valt ook internationaal in de smaak, zo bewijzen zijn recente nominaties voor prestigieuze modeprijzen. In de agenda: zondag 28 september, om 19.00 uur.

Net als vorige keer mag VERONIQUE BRANQUINHO, die in 2012 terugkeerde op het modetoneel na een korte afwezigheid, de Belgische modeweek in Parijs afsluiten. In de agenda: maandag 29 september, om 17.00 uur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in