Onderzoek UGent toont aan: 'Tijd dat België vettaks invoert'
Vettaks moet Roemenen van fastfood afhelpen
Een belasting van tien procent op vetrijke snacks, snoeps en suikerhoudende dranken zou de consumptie ervan doen dalen - en zo over een periode van twintig jaar de Belgische staat een besparing op gezondheidszorgen van 2,2 miljard euro opleveren, zo toont onderzoek van de Universiteit Gent aan.

Het onderzoek van de UGent werd geleid door gezondheidseconoom Lieven Anemans en medisch ethicus Ignaas Devisch en vertrekt vanuit eerder onderzoek waaruit blijkt dat een heffing van tien procent op ongezonde voeding de gemiddelde body mass index ('BMI') van de volwassen bevolking doet dalen.

Dat zal overgewicht niet de wereld uithelpen, maar reduceert wel de kans op een aantal ziektes die worden uitgelokt door overgewicht. 'Met de taks zouden we gezonder eten en zouden heel wat aandoeningen minder voorkomen: hartziekten, diabetes, beroertes en sommigen kankers', vertelt Annemans vandaag in De Standaard. 'Daardoor vallen kosten voor de behandelingen weg.' In totaal gaat het om een besparing van 2,2 miljard euro in twintig jaar tijd.

Annemans meent ook dat beleidsmakers dringend moeten nadenken over een suiker- en vettaks. 'Uit ons onderzoek blijkt dat landen die zo'n belasting goed voorbereiden, in hun opzet slagen. Denemarken heeft laten zien hoe het zeker níet moet. De Finnen, daarentegen, hebben hun 'snoeptaks' recent met succes ingevoerd.'

Vindt u zo'n vettaks een goed idee? Zou het u helpen om uw eetgewoonten aan te passen? Reageer via de knop rechtsboven.