Ook Groen-Kamerlid Meyrem Almaci doet een gooi naar het voorzitterschap van Groen. Dat maakte de politica bekend in De Zevende Dag. De 38-jarige Almaci wil met haar kandidatuur de 'verontwaardiging' vanop het terrein over de 'hardvochtige keuzes' van de nieuwe, centrumrechtse regeringen vertalen in concrete actie.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien kondigde vorige maand aan dat hij de fakkel als partijvoorzitter wilde doorgeven. Op 15 november organiseert de partij voorzittersverkiezingen.

Nadat eerder deze week Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt (34) zich kandidaat stelde, maakte zondag ook Almaci haar kandidatuur bekend. Van den Brandt vormt een duo met kamerlid Wouter De Vriendt, terwijl de Antwerpse in zee gaat met Jeremie Vaneeckhout. De schepen van Ruimtelijke Ordening, Jeugd en Sport in Anzegem is een nobele onbekende voor het grote publiek.

Dat Almaci pas zondag haar kandidatuur bekendmaakte zou niets te maken hebben gehad met eventuele twijfels, maar wel louter met praktische omstandigheden. Vaneeckhout stapte namelijk zaterdagavond in het huwelijksbootje en had de voorbije week dan ook nog geen tijd om zich al in de campagne te gooien.
 
De 29-jarige Vaneeckhout is er net als Almaci naar eigen zeggen van overtuigd dat hun gezamenlijke kandidatuur gekenmerkt wordt door een grote complementariteit. Zelf heeft Vaneeckhout immers het profiel van een stille kracht achter de schermen die medewerkers en militanten kan motiveren, terwijl Almaci het externe boegbeeld is met een grote dossierkennis. 'Samen hebben we veel goesting om ons verder voor Groen te engageren', zegt hij aan Belga. 'Inhoudelijk blijven we inzetten op zowel de groene als de sociale poot van de partij, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.'
 
Almaci en Vaneeckhout hopen tot slot op een 'sportieve race' met het concurrerende duo Elke Van den Brandt en Wouter De Vriendt. 'Je kan het vergelijken met de broers Borlée die in dezelfde wedstrijd tegen elkaar moeten lopen', aldus Almaci.
 
Dat is ook wat Van den Brandt, die blij is met de beslissing van Almaci, aangeeft. 'Het is een verwachte kandidatuur. De komende maanden gaan onze leden interessante debatten mogen aanhoren', aldus Van den Brandt in het vrt-radionieuws. Andere Groen-kopstukken als Kristof Calvo en Vlaams fractieleider Björn Rzoska lieten al weten zich geen kandidaat te stellen.
 
'Degelijkheid een stuk verontwaardiging meegeven'
 
De voorbije jaren werd onder het voorzitterschap van Van Besien 'zakelijkheid' en 'degelijkheid' als troef uitgebouwd bij de groenen, stelde Almaci. 'Ik wil als kandidaat-voorzitter die degelijkheid een stuk verontwaardiging meegeven', luidt haar ambitie.
 
De echo's die ze tot nu toe heeft opgevangen over de maatregelen die de Vlaamse regering wil nemen, 'verontrusten' Almaci. 'De factuur wordt doorgeschoven naar de gewone gezinnen en verenigingen. Waar zit CD&V in dit verhaal?', vraagt ze zich af. 'Dit is de regering van de misleiding. Ze zeggen tegen de mensen dat we hard gaan moeten besparen en dat iedereen het zal voelen, maar dat in de feiten zij die het al goed hebben, een win for life krijgen, en zij die het moeilijk hebben, krijgen een strafbewind.'
 
Over samenwerken aan de linkerflank, bijvoorbeeld met sp.a, stelt Almaci dat 'samenwerking in ons dna zit'. 'Welke vorm dat moet aannemen, zullen we wel zien', aldus Almaci