Oud-wielrenner Pino Cerami (92) overleden
Foto: BELGA

Voormalig wielrenner Giuseppe ‘Pino’ Cerami is zaterdagochtend op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Dat meldden verschillende media. De Belg van Italiaanse origine won in 1960 Parijs-Roubaix en de Waalse Pijl en werd derde in de wegrit van het WK. In 1963, in zijn laatste jaar in het peloton, schreef hij de negende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam.

Cerami werd in 1922 geboren in het Italiaanse Misterbianco en migreerde op 5-jarige leeftijd naar België, naar de regio van Charleroi. In 1956 kreeg hij de Belgische nationaliteit.

Hij kende zijn meest succesvolle seizoen in 1960, toen hij als 38-jarige de Helleklassieker en de Waalse Pijl won, en een bronzen plak op het WK in Duitsland veroverde. Op dat WK moest hij enkel Rik Van Looy en de Fransman André Darrigade laten voorgaan. Een jaar later won hij de Brabantse Pijl en Parijs-Brussel, in 1963 was de Italiaanse Belg op 41 jaar en 95 dagen de beste in een etappe in de Tour. Hij is nog steeds de oudste ritwinnaar in La Grande Boucle.

Donderdag werd Cerami door de Waalse regering nog benoemd tot Officier van Waalse Verdienste, maar gezien zijn wankele gezondheidstoestand kon hij die onderscheiding zelf niet komen ophalen.

Sinds 1964 vindt elk jaar de GP Pino Cerami plaats. Dit jaar werd de GP gewonnen door de Italiaan Alessandro Petacchi (Omega Pharma-Quick.Step).