‘Catalonië kan eerste voorbeeld worden’
Artur Mas. Foto: AFP

Catalonië zal het pad naar onafhankelijkheid verder bewandelen, ondanks de uitslag bij het Schotse referendum. Dat heeft de Catalaanse minister-president Artur Mas op een persconferentie gezegd.

De regering van de autonome regio Catalonië plant op 9 november een referendum over onafhankelijkheid, ondanks het verzet van de regering in Madrid. Dat het referendum in Schotland mocht plaatsvinden, noemt Mas een krachtige boodschap.

‘Het Catalaanse proces voelt zich gesterkt, want we zien hoe een land van de Europese Unie een akkoord heeft kunnen vinden om die stemming toe te laten’, zei hij.

Iemand die zegt dat de uitslag van het Schotse referendum een schaduw op het Catalaanse proces werpt, vergist zich volgens hem. ‘We zullen dat precedent niet hebben met Schotland, misschien zal het eerste voorbeeld dat van Catalonië zijn’, zei hij nog.

Vrijdag nog moet het Catalaanse parlement, waar de ijveraars voor onafhankelijkheid de absolute meerderheid hebben, een wet stemmen om de volksraadpleging op 9 november toe te laten.

Naar verwachting zal Madrid daartegen naar het Grondwettelijk Hof stappen. Volgens de conservatieve regering in Madrid, onder leiding van premier Mariano Rajoy, moet bij zo’n referendum de hele bevolking stemmen.

Terwijl Mariano Rajoy tevreden is met de uitslag van het Schotse referendum, zijn de voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid net tevreden dat een dergelijk referendum kon plaatsvinden.