Verkopers kunnen vraag naar noodgeneratoren amper volgen

Nu nog op zoek gaan naar een noodgenerator om een eventuele stroomafschakeling te slim af te zijn, dreigt een erg moeilijke zoektocht te worden. De sectorfederatie waarschuwt bovendien dat de generatoren best met de nodige voorzichtigheid worden ingezet. ‘Foutief gebruik kan leiden tot kortsluiting, schakel altijd een professioneel installateur in’, klinkt het.

Noodgeneratoren kunnen stroom leveren als de elektriciteit op het net uitvalt. Met het oog op het dreigend stroomtekort deze winter, is er heel veel vraag naar dergelijke generatoren, bevestigt men bij Nelectra, de sectorfederatie die zowel elektrotechnische installateurs als elektrohandelaars vertegenwoordigt.

De sector waarschuwt om niet zelf aan de slag te gaan bij de installatie van de stroomgroepen, zeker als het gaat om krachtiger toestellen. ‘Klop het best aan bij een installateur’, aldus voorzitter Eric Claus. De generatoren mogen niet aangeschakeld zijn als er opnieuw netspanning is. ’Anders dreigt kortsluiting’, waarschuwt Claus.

Sector ‘toch wat ongerust’

Ook de Vlaamse Confederatie Bouw en zijn technische installatiefederaties roepen op om een vakman in te schakelen bij het gebruik van stroomgeneratoren. ‘We maken ons toch wat ongerust. Het gaat om toestellen die met het nodige professionalisme moeten worden aangepakt’, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. Particulieren moeten volgens hem niet te snel een noodgenerator aanschaffen, tenzij in uitzonderlijke gevallen.

De vraag naar noodgeneratoren is erg groot, bevestigt de Vlaamse confederatie Bouw. ‘Sommige van onze leden die stroomgeneratoren verdelen, moeten ze gaan bijbestellen in het buitenland. Zo groot is de vraag, zowel van bedrijven als particulieren. Het wordt overigens moeilijk om er nu nog aan te raken’, aldus Dillen.

De Vlaamse Confederatie Bouw roept op tot solidariteit. ‘Wie niet getroffen wordt door een stroomafschakeling kan helpen de stroompiek af te zwakken door het verbruik te verschuiven. Schakel bij stroompieken niet de vaatwas in, gebruik het kookfornuis op een wat later moment, of begin niet te stofzuigen’, vraagt de VCB.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig