New York lanceert taxidienst uitsluitend voor vrouwen
Foto: Shutterstock
In New York City is een nieuwe taximaatschappij in het leven geroepen die volledig in het teken staat van vrouwen. Vrouwelijke passagiers kunnen daar sinds 16 september via een app een ‘SheRide’ bestellen. Uitsluitend vrouwelijke chauffeurs brengen hen dan veilig op hun bestemming.

Bedenker van het concept Stella Mateo vond dat het tijd was om vrouwen een taxidienst te bezorgen waardoor ze geen schrik meer hoeven te hebben voor eventuele seksuele intimidatie door mannelijke taxichauffeurs.

Haar man is de stichter van de New Yorkse federatie voor taxichauffeurs, waardoor Mateo weet dat vrouwen in New York bij het nemen van de taxi geregeld lastiggevallen worden.

Ze liet een applicatie voor de smartphone ontwikkelen waarmee een taxi kan worden besteld, maar de app gaat meteen na of de gebruiker een vrouw is. Als er zich geen vrouw in het gezelschap bevindt, verwijst de app deze mensen door naar andere taxibedrijven.

Als het wel een vrouw is, dan zal SheTaxis (in New York zelf bekend als SheRides omwille van copyrightregels) zorgen voor een vrouwelijke chauffeur die haar komt oppikken. Deze chauffeurs kunnen gemakkelijk herkend worden aan de roze sjaals die ze dragen.

Meer vrouwen achter het stuur

Voorlopig kunnen enkel vrouwen uit New York City, Westchester County en Long Island gebruik maken van de taxidienst, maar Mateo hoopt in de loop van het jaar te kunnen uitbreiden naar andere steden, zo vertelde ze aan The New Yorker.

Het concept van taxi’s voor en door vrouwen bestaat ook al in India en Nieuw-Zeeland, maar met ‘SheTaxi’ is het nieuw in Amerika. Naast een veiliger gevoel creëren voor vrouwen, wil Mateo met dit initiatief ook iets veranderen aan een wereld die door mannen gedomineerd wordt.

Slechts vijf procent van de taxichauffeurs in New York City zijn vrouwen en dat aantal mag volgens haar wel opgetrokken worden. Ondertussen heeft Mateo al vijftig vrouwelijke chauffeurs ingezet voor haar taxibedrijf.