Schotland zegt ‘nee’: wat nu?
Foto: Photo News

Een meerderheid van de Schotten heeft de onafhankelijkheid verworpen. Hoe moet het nu verder?

De afwijzing in het referendum betekent dat Schotland een deel blijft van het Verenigd Koninkrijk. Maar het is niet business as usual. 45 procent van de kiezers heeft immers aangegeven niet in het Verenigd Koninkrijk te willen blijven.

De Schotten verwachten dat ze meer bevoegdheden krijgen zoals de drie grootste Britse partijen tijdens de campagne hebben beloofd. En die overdracht verwachten ze snel. De Britse premier David Cameron liet na de uitslag van het referendum al verstaan dat de wetsontwerpen daarover in januari moeten klaarliggen, zoals eerder aangegeven.

Schotland zou meer fiscale bevoegdheden krijgen, en ook op het vlak van welzijn krijgt de regio ongetwijfeld meer macht. Maar de standpunten tussen de verschillende partijen over hoe die bevoegdheden ingevuld moeten worden, lopen uiteen. Zij zullen met één voorstel naar voren moeten komen.

Voor de Schotse premier Alex Salmond gaan hun voorstellen niet ver genoeg. Verwacht wordt dat hij tijdens de onderhandelingen het onderste uit de kan zal willen halen.

Mogelijk zullen ook Wales en Noord-Ierland meer bevoegdheden vragen. En dan zullen de Engelsen waarschijnlijk zelf meer exclusieve bevoegdheden willen over louter Engelse aangelegenheden. Mogen Schotse parlementsleden bijvoorbeeld nog stemmen over wetten die enkel betrekking hebben op Engeland? Als de Schotten niet mogen meestemmen, dan verschuift in Engeland de macht naar de Conservatieven. Labour staat traditioneel immers erg sterk in Schotland.

De Britse vicepremier Nick Clegg zag het referendum alvast als een signaal voor ‘constitutionele hervormingen over de hele unie’.