Bananenschilonderzoek krijgt alternatieve Nobelprijs
De prijs voor Fysica ging naar dit Japans team. Foto: REUTERS

Aan de Harvard Universiteit zijn in de nacht van donderdag op vrijdag voor de 24e keer de IG Nobelprijzen uitgereikt, ofwel de prijzen voor wetenschappelijk onderzoek dat ‘mensen eerst aan het lachen en daarna aan het denken zet’.

Er zijn tien wetenschappelijke teams uit vijf continenten gelauwerd. De prijzen werden uitgereikt door de (echte) Nobelprijswinnaars Carol Greider (2009), Eric Maskin (Economie, 2007), Rich Roberts (Geneeskunde, 1993) en Frank Wilczek (Natuurkunde, 2004).

De prijs voor Fysica ging naar een Japans team ‘voor het meten van de hoeveelheid wrijving tussen een schoen en een bananenschil, en tussen een bananenschil en de vloer, op het moment dat een persoon op een bananenschil stapt die op de vloer ligt’.

Jezustoast

Een Chinees-Canadees team won de Neurowetenschapsprijs ‘voor het proberen te begrijpen wat er gebeurt in de hersenen van mensen die het gezicht van Jezus zien in een geroosterde boterham’.

De prijs voor Psychologie was voor Amerikaanse, Britse en Australische onderzoekers ‘voor het vergaren van grote hoeveelheden bewijs dat nachtmensen zichzelf, gemiddeld, meer bewonderen, en manipulatiever en psychopatischer zijn dan ochtendmensen’.

De Volksgezondheid is gediend door wetenschappers uit Tsjechië, de VS, Japan en India. Want zij onderzochten ‘of het mentaal gevaarlijk voor een mens is om een kat te bezitten’.

Wetenschappers uit Tsjechië, Zambia en Duitsland deden de Biologie een poepje ruiken vanwege hun ‘zorgvuldig documenteren dat poepende en plassende honden hun lichaamsas bij voorkeur in lijn houden met het noord-zuid gerichte aardmagnetische veld’.

Voorts kaapte Italië de Kunstprijs weg voor het ‘meten van de relatieve pijn die mensen lijden bij het zien van een lelijk schilderij, ten opzichte van het zien van een mooi schilderij, terwijl ze in de hand geschoten worden met een krachtige laserstraal’.

Varkensreepjes voor bloedneus

In de categorie Economie scoorde het Italiaanse Instituut voor de Statistiek ‘voor het trots nemen van het voortouw bij het uitvoeren van het mandaat van de Europese Unie om voor elke lidstaat het Bruto Nationaal Product te verhogen met de inkomsten uit prostitutie, illegale verkoop van drugs, smokkel, en alle andere onwettige financiële transacties’.

De Geneeskundeprijs ging naar wetenschappers uit de VS en India ‘voor het behandelen van een persisterende bloedneus met neustampons bestaande uit gepekelde varkensvleesreepjes’.

Een Noors duo ging lopen met de Arctische Wetenschapsprijs voor ‘het uitproberen hoe rendieren reageren op het zien van mensen die als ijsbeer vermomd zijn’.

De Voedingsleer is gediend door Spaanse onderzoekers voor ‘Karakterisering van melkzuurbacteriën geïsoleerd uit ontlasting van zuigelingen als mogelijke probiotische starterculturen voor gefermenteerde worsten’.