De Gucht: ‘Bart De Wever moet zijn verantwoordelijkheid opnemen over premierschap’
Foto: Belga

Na Johan Vande Lanotte heeft nu ook Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) N-VA opgeroepen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen tijdens de federale onderhandelingen. ‘Geen Vlaamse premier hebben is slecht voor de democratie in België’, zei De Gucht in De Ochtend op Radio 1.

Na weken van onderhandelen is het nog steeds niet duidelijk welke partij de premier zal leveren in de komende federale regering. De Zweedse coalitie raakte het erover eens dat de liberale familie de eerste minister mag leveren, dus een kandidaat van MR of Open VLD. CD&V werd uitgesloten omdat de partij al de post van Europees Commissaris in de wacht sleepte. Weliswaar met een ‘onbelangrijke post van Werk en Sociale Zaken’, verklaarde Vande Lanotte donderdag, dus mochten de christendemocraten terecht ontgoocheld zijn.

Tot nog toe raakt de liberale familie er alvast niet over uit wie op het voorplan treedt als kandidaat-premier. Co-formateur en voorzitter van MR Charles Michel is een logische optie, maar hij weigert voorlopig te springen. Bij Open VLD circuleren de namen van Alexander De Croo, voorzitster Gwendolyn Rutten en Maggie De Block, maar ook zij spelen niemand uit als topkandidaat. Een groot probleem voor de onderhandelingen en het verdelen van de andere ministerposten.

‘Slecht voor democratie als Walen premier leveren’

Uittredend eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) vindt alvast dat de premier een Vlaming moet zijn. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 verklaarde hij dat het slecht zou zijn voor de democratie in ons land als de Walen de premier mogen leveren. ‘Dat zou een structurele vergissing zijn’, klonk het bij de politicus. ‘Alleen een Vlaamse premier kan Vlaanderen op termijn binnen België houden.’

Net als Vande Lanotte vindt De Gucht het logisch dat de grootste partij in de Zweedse coalitie de premier levert, N-VA dus. De voorzitter van die grootste partij moet die rol op zich nemen, het is dus aan Bart De Wever om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, klonk het nog. N-VA speelde zichzelf tijdens de verkiezing uit als de ‘Partij van de verandering’, dan moet de partij dat ook maar waarmaken. Met Bart De Wever als premier en gezicht van die vernieuwing.

De Gucht zelf geen kandidaat

‘Je kan niet enerzijds de sponsor van een regering zijn - want dat probeert de N-VA toch wel te zijn - en anderzijds willen besturen vanuit Antwerpen’, verwijst De Gucht naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij benadrukte dat zijn betoog geen onrechtstreekse sollicitatie is om zelf eerste minister te worden, ook al voert zijn partij Open Vld mee de formatiegesprekken en behoort zij tot de liberale familie.