Coucke wordt aandeelhouder bij Lille, samenwerking met KVO mogelijk
Lille-voorzitter Michel Seydoux (links) aan de zijde van nieuwe aandeelhouder Marc Coucke. Foto: losc.fr

Marc Coucke, sterke man van voetbalploeg KV Oostende en wielerploeg Omega Pharma-Quickstep, wordt een belangrijke aandeelhouder van Lille. Hij krijgt vijf procent van de aandelen in zijn bezit bij de leider uit de Franse Ligue 1, waardoor hij de op twee na grootste aandeelhouder wordt. Op lange termijn zit er een samenwerking met Oostende in, al hoeft die niet per se sportief te zijn.

 

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De samenwerking tussen Marc Coucke, die eersteklasser KV Oostende nieuw leven inblies, en de Franse topclub Lille, is geen nieuw gegeven. Eind juni raakte ook al bekend dat de zaakvoerder van Ettix shirtsponsor zou worden in Noord-Frankrijk. Op zijn website maakt Lille OSC bekend dat Coucke de derde belangrijkste aandeelhouder van de leider in de Ligue 1 zal worden. Hij verwerft vijf procent van de aandelen. ‘Ik ben hier heel fier op’, reageerde de Belgische zakenman op de website van Lille. ‘Dit is meer dan een ploeg, dit is een project dat een hele regio nauw aan het hart ligt.’

 

Samenwerking met KV Oostende

Op korte termijn zou Coucke zich wel nog niet gaan bezighouden met het beleid bij de Franse topploeg, maar op de lange termijn behoort een samenwerking met KV Oostende zeker tot de mogelijkheden. Al hoeft die niet noodzakelijk sportief te zijn. Concreet: het kan even goed om het gemeenschappelijk gebruik van infrastructuur gaan in plaats van spelers tot in den treure aan elkaar gaan uitlenen.

Lille heeft in België met Moeskroen-Péruwelz al een satellietclub, maar nu de sterke man van KV Oostende ook een significante invloed krijgt bij de club van Divock Origi, lijkt het erop dat Lille een oplossing zal moeten zoeken voor Moeskroen-Péruwelz. In de Belgische hoogste klasse zijn dergelijke constructies immers verboden omwille van belangenvermenging.