Actrice Kim Hertogs opent 'boekenbar' in Antwerpen
Charlie de Keersmaecker Foto: Charlie de Keersmaecker

Kim Hertogs ken je misschien uit ‘Zone Stad’ en ‘Code 37’, maar de actrice heeft ook een grote passie voor boeken. Die combineert ze met haar liefde voor koffie in haar nieuwe ‘BUCHBAR’, een boekenwinkel met een select aanbod waar je ook een kopje koffie kan drinken. Omdat het niet altijd op Facebook moet gebeuren, deelt Kim met ons haar ‘Book Challenge’, de tien boeken die het meest indruk op haar maakten.

Just Kids - Patti Smith

Inspirerend boek voor iedereen die met creëren bezig is. Of je nu tekent, schrijft, zingt of droomt, dit boek stimuleert je om dingen te maken en er volledig voor te gaan, je passie te volgen. Daarnaast is dit - non-fictie boek - een romantisch relaas van een vriendschap tussen twee jonge mensen.

De Wetten - Connie Palmen

Een jonge vrouw gaat op zoek naar mentoren in haar leven. Mensen die in haar ogen wetten’ opstellen over hoe te leven. Het is een heel slim filosofisch boek dat je telkens opnieuw kan lezen, zodat je steeds nieuwe inzichten opdoet.

Alsof het voorbij is - Julian Barnes

Dit boek is zo soepel en goed verteld dat het nog lang blijf nazinderen. Er staat geen woord teveel in.

In ongenade - J.M. Coetzee

Ik noem dit mijn lievelingsboek. Dat klopt niet helemaal want voor elke periode in mijn leven heb ik een ander lievelingsboek. Maar het was het eerste boek dat mij qua vertelstijl en verhaal compleet van mijn sokken blies.

Les Fleurs du Mal - Charles Baudelaire

Dit boek ligt naast mijn bed omdat ik ervan hou om voor het slapengaan een gedicht te lezen. Vaak hardop. In deze versie staat de originele Franse tekst naast de Nederlandse, en achterin het boek staat per gedicht een analyse. Prachtig gewoon. Mijn lievelingsgedicht van Baudelaire is de Albatros.

Verzameld werk - Eric Devolder

Ik hou van de taal die Eric Devolder gebruikte in zijn stukken. Zelf speelden we met onze klas ‘Nachtelijk symposium’, en het was verschrikkelijk moeilijk om de tekst vanbuiten te leren omdat elk woord als een muzieknoot op de juiste plaats moest staan. Ookal was de tekst ‘Merci, merci, merci, merci, merci, Madam.’ Maar eens de tekst erin zat en hij begon te spelen als muziek, klonk hij prachtig.

Niemand hoort hier meer dan jij - Miranda July

Miranda July intrigeert mij als persoon. Ze is beeldend kunstenaar, regisseur, actrice en schrjifster. Ze heeft een grote fantasie en een ongebreidelde creativiteit. Ze lijkt ook heel oprecht zoekende. Ik vind die fragiliteit, dat zoeken en de ongebreidelde creativiteit heel mooi om te zien en te lezen. Het zet me zelf aan om ook te creëren mijn vizier open te zetten.

De jongste zoon - Bart Meuleman

Dit coming-of-age verhaal van een Kempische jongen is ten eerste zeer sterk geschreven, en ten tweede zeer herkenbaar. Hoe Meuleman de troosteloosheid en het grijze karakter van zijn geboortedorp beschrijft, raakt mij diep. Hij slaagt er volgens mij ook in om dit schijnbare doffe bestaan toch niet met negativiteit te doordrenken. Hij zoekt naar schoonheid - en vindt die op een bepaalde manier ook. Hij heeft mij in elk geval weer wat nieuwe - mooie- inzichten gegeven over onze beider heimat.

Misschien wisten zijn alles - Toon Tellegen

Toon Tellegen vertelt ogenschijnlijk onschuldige dierenverhalen in dit boek, maar in elk verhaal zit een filosofische diepte. Zowel leuk om voor te lezen aan kinderen als om zelf te lezen.

Brieven aan Milena - Franz Kafka

Na het lezen van alle bewaarde brieven van Franz Kafka aan Milena Jesenska - ben ik vanwege het ontbreken van de andere kant van de correspondentie - zelf op zoek gegaan naar wie Milena was en heb daar een voorstelling over gemaakt. Deze zoektocht heeft me naar Praag en Wenen geleid en is uiteindelijk uitgemond in een grote bewondering voor de Milena in kwestie.

BUCHBAR opent de deuren op vrijdag 19 september. U vindt er Kims lievelingsboeken, mooie koffietafelboeken, theaterteksten en poëzie, maar ook voor koffie, natuurwijnen, biologische sapjes en huisgemaakte soepen en taart. Adres: Scheldestraat 79, 2000 Antwerpen. Alle dagen behalve maandag open van 09.00 tot 19.30 uur, in het weekend van 11.00 tot 20.00 uur.