Superzwaar zwart gat ontdekt in klein sterrenstelsel
Foto: AFP

De Hubbletelescoop van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft een gigantisch zwart gat ontdekt.

Het recent ontdekte kleine melkwegstelstel M60-UCD1, meer dan 50 miljoen lichtjaren van ons verwijderd, telt 140 miljoen sterren in een diameter van ongeveer driehonderd lichtjaren. Dat zijn veel meer sterren dan in onze Melkweg, maar toch is dit melkwegstelsel vijfhonderd keer kleiner.

Wie in dat sterrenstelsel zou leven, zou minstens een miljoen sterren zien met het blote oog. Bij ons zijn dat volgens de Nasa zo’n 4.000 sterren.

Nog opmerkelijker is dat het zwarte gat in het stelsel vijf keer de massa van het zwarte gat in ons sterrenstelsel heeft. Zwarte gaten zijn een extreme vervorming van de ruimtetijd door de zwaartekracht van een zeer compacte massa. Dus hoe compacter een sterrenstelsel, hoe groter het zwarte gat.

Ruimtewetenschappers van de Nasa veronderstellen nu dat er in de ruimte veel meer kleine sterrenstelsels zijn met in het midden een superzwaar zwart gat. Vermoedelijk zijn ze restanten van veel grotere sterrenstelsels die uiteen zijn getrokken na botsingen met andere stelsels. De M60-UCD1 zou vroeger deel hebben uitgemaakt van een sterrenstelsel met maar liefst 10 miljard sterren.