Veertig procent meer rugoperaties op tien jaar tijd
Foto: Pol De Wilde - Corelio

Het aantal rugoperaties in ons land is op tien jaar tijd met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het christelijk ziekenfonds CM, waarover ook Het Laatste Nieuws bericht.

De toename van het aantal ingrepen is niet verwonderlijk, want 8 op de 10 Belgen hebben ooit klachten geuit over lage rugpijn. Nochtans is een operatie niet altijd de beste keuze. CM pleit voor een zorgvuldige aanpak door artsen en meer preventie tegen rugproblemen.

Zo’n 80 tot 85 procent van de bevolking heeft ooit last van lage rugpijn. Drie op de vier mensen met lage rugpijn zijn er binnen de maand vanaf. Na drie maanden zijn negen op de tien mensen pijnvrij. Maar soms blijven de klachten en is een intensieve behandeling nodig.

Complicaties

Wetenschappelijke inzichten leren dat een operatie geen betere resultaten oplevert dan een multidisciplinaire behandeling die ingrijpt op fysiek en psychologisch vlak. Een operatie is zelfs duurder, en er is een risico op complicaties.

Toch stijgt het aantal operaties nog elk jaar. In 2002 vonden er 19.248 plaats, in 2012 waren er dat 26.898, een toename met 40 procent.

Meer richtlijnen

Volgens CM moeten er meer richtlijnen komen voor artsen, en de artsen zouden de bestaande aanbevelingen beter moeten toepassen. Daarnaast vindt CM ook dat artsen meer vergoed zouden moeten worden voor kwaliteit en minder voor kwantiteit (dat wil zeggen het aantal prestaties dat ze uitvoeren).

Tot slot vraagt het ziekenfonds aandacht voor preventie. Daarbij is een rol weggelegd voor werkgevers en overheid. Mensen moeten ook zelf in beweging blijven en bij eventuele rugklachten rugversterkende oefeningen doen.