Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe video verspreid als reactie op de belofte van de Amerikaanse president Barack Obama om de terreurgroep te vernietigen. Het lijkt wel op een trailer voor een gewelddadige Hollywoodfilm.

In de korte video, met de titel ‘Flames of War’, zie je tanks in slow-motion ontploffen, strijders die met automatische wapens schieten en Amerikaanse troepen die onder vuur worden genomen.

Vervolgens verschijnt de Amerikaanse president Barack Obama in beeld, die zegt dat hij niet opnieuw gevechtstroepen naar Irak zal sturen. Ook ex-president George W. Bush verschijnt heel even in beeld met de spanddoek ‘Missie geslaagd’ kort de na de invasie in Irak. Op de achtergrond hoor je een apocalyptische soundtrack. De video eindigt met de tekst: ‘Flames of War: Fighting Has Just Begun’ gevolgd door ‘coming soon’. 

De video is verspreid door het Al Hayat Media Center, die ook de onthoofdingsfilmpjes uitbracht.

Het is niet duidelijk waarom IS de video nu lanceert. Maar gisteren sloot stafchef Martin Dempsey van het Amerikaanse leger een gevechtsopdracht voor de Amerikaanse militairen niet uit. Dat liet hij voor het eerst doorschemeren tijdens een hoorzitting in de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten. ‘Als het nodig zou blijken, zal ik de president een andere strategie adviseren’, zei Dempsey. De video is mogelijk een reactie op die uitspraak.