Veel studenten zitten krap bij kas. Toch is het mogelijk om goedkoop, snel én gemakkelijk te koken op kot. We geven je tips om met een beperkt budget inkopen te doen en enkele recepten om zelf aan de slag te gaan.
- Zelf een potje klaarmaken is goedkoper dan eten afhalen of kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt
- Als je toch buitenshuis wil eten, dan is het studentenrestaurant een goede optie. De prijs van een dagschotel varieert tussen 3 en 4,80 euro
- Ga inkopen doen in de supermarkt met een volle maag. Als je honger hebt, leg je namelijk gemakkelijker allerlei overbodige producten in je winkelmandje
- Maak ook een boodschappenlijstje, anders is de kans opnieuw groot dat je met impulsieve aankopen thuiskomt
- Maak grote porties. Kook voor je huisgenoten en deel de kosten, of eet twee dagen hetzelfde en vries restjes in. Eten weggooien is geldverspilling. En grotere verpakkingen zijn vaak goedkoper. Let dan wel goed op de vervaldatum
- Zoek naar acties in de supermarkt. Hou de foldertjes of websites van de winkels in je buurt goed in de gaten en kies voor de voordeligste aanbiedingen
- Kijk ook uit voor kortingen op producten die bijna tegen hun houdbaarheidsdatum aanlopen, die liggen vaak op een vaste plek in de supermarkt
- Wees niet vies van producten van het huismerk. Ze zijn vaak van goede kwaliteit en toch wat goedkoper zodat je geld kan uitsparen
- Buig af en toe eens door je kniën. Op ooghoogte liggen namelijk meestal de duurdere merken
- Kies bij groente en fruit voor seizoensproducten. De aanvoer is dan groot en de prijs dus voordeliger. In hartje winter moet je dus geen aardbeien kopen
- Wissel eens af met diepvriesgroenten. Ze zijn goedkoper en bevatten ook vitaminen, omdat ze meteen na de oogst worden ingevroren
INSPIRATIE NODIG?
Er zijn verschillende kookboeken speciaal voor de student. Maar ook de Engelse topkok Jamie Oliver heeft een budgetkookboek op de markt: Bespaar met Jamie. Tot slot heeft de CM de Kok op Kot-actie, waarmee ze willen aantonen dat gezond eten op kot makkelijk en goedkoop kan.
Mac & cheese
Uit #HBVDSK - Handboek voor de studentenkok (en late leerlingen), Marjolein Kelderman en Debby Koudenburg (Fontaine Uitgevers, 176 pag., 19,95€)
Voor 4 personen
• 350 g macaroni of een andere korte holle pastasoort
• zout
• bechamelsaus
• 300 g belegen kaas, geraspt
• 1 dessertl. mosterd
• versgeraspte nootmuskaat
• 1 beschuit
• ovenschaal met 2 liter inhoud
Verhit de oven tot 200 °C. Zet een grote pan water op voor de pasta en kook de pasta beetgaar (dat is 2 minuten korter dan op de verpakking staat) in gezouten kokend water. Bewaar een kopje van het kookwater bij het afgieten. Maak de bechamelsaus. Doe de geraspte kaas bij de warme bechamelsaus, bewaar een flink handjevol kaas voor bovenop de mac & cheese.
Roer er - zodra de kaas is gesmolten - de mosterd en wat versgeraspte nootmuskaat door. Als de saus te dik is kun je ‘m verdunnen met een beetje kookvocht van de pasta. Stort de pasta in de ovenschaal, giet de saus erover en meng alles goed, voor een lekker smeuïg resultaat moet alle pasta flink in de saus zitten.
Bestrooi met de rest van de kaas en de verkruimelde beschuit en zet 15-20 minuten in de hete oven tot de pasta begint te pruttelen en je een mooi knapperig en bruin korstje hebt.
Super choco brownies
Uit #HBVDSK - Handboek voor de studentenkok (en late leerlingen), Marjolein Kelderman en Debby Koudenburg (Fontaine Uitgevers, 176 pag., 19,95€)
• 250 g boter, plus extra om in te vetten
• 200 g lichtbruine basterdsuiker
• 200 g donkerbruine basterdsuiker
• 100 g cacaopoeder
• 3 eieren
• 1 theel. vanille-extract
• 140 g bloem
• 100 g pure chocolade, grofgehakt (min. 70% cacao)
• 50 g gehakte walnoten of pecannoten
• browniebakvorm of ovenschaal
• handmixer
Verhit de oven tot 180 °C. Vet een browniebakvorm (of ovenschaal) goed in met boter en bekleed met bakpapier zodat je brownies er
later goed uit komen. Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje en laat dit een beetje afkoelen. Meng de basterdsuiker en cacaopoeder in een kom en roer de gesmolten boter erdoorheen. Mix met een handmixer of klop met een garde de eieren met het
vanille-extract luchtig.
Giet de eieren bij het suikermengsel en mix alles nog een keer goed door. Voeg de bloem, chocola en gehakte noten toe en meng het geheel nog even kort door elkaar. Stort het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak het geheel 35 minuten in de voorverwarmde oven en laat het in de vorm afkoelen. Verwijder daarna het bakpapier en snijd er brownies van.
Tip: Je kunt in plaats van noten bijvoorbeeld ook gehakte witte chocola en gedroogde cranberry’s door je beslag mengen.
Zalm met roomkaas in bladerdeeg
Uit Gewoon wat een studentje ’s avonds eet (Uitgeverij Brandt)
Voor 1 persoon
- 1 zalmfilet van ca. 180 gram
- 1 eetlepel kruidenroomkaas
- 2 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
- een beetje ei
- paneermeel
- 100 gram spinazie
Verhit de oven tot 200 °C. Snijd de zalmfilet door (zodat je een boven- en onderkant hebt) en smeer er roomkaas tussen. Leg de twee stukken zalm weer op elkaar en leg het geheel op een plakje bladerdeeg. Vouw het andere plakje bladerdeeg over de zalm en maak het pakketje aan alle kanten dicht. Dit kan in de vorm zoals op de foto hiernaast (met leuke streepjes erop met behulp van een vork), maar voor de smaak maakt dat natuurlijk niets uit.
Smeer er eventueel een beetje ei over, zodat het pakketje straks mooi bruin uit de oven komt. Bedek de bodem van een ovenschaal met paneermeel. Dit doe je om tegen te gaan dat vocht uit de zalm of van de roomkaas in het bladerdeeg trekt. Leg je bladerdeegpakketje op de paneermeel en zet de schaal 20 minuten in de oven. Houd in de gaten of het bladerdeeg niet verbrandt.
Doe er eventueel aluminiumfolie overheen als ‘ie wel erg snel bruin wordt. Laat ondertussen de spinazie in warm, bijna kokend, water slinken. Serveer de spinazie naast het zalmpakketje. En hoewel deze maaltijd misschien wat karig klinkt, is het behoorlijk machtig.
Pizzabroodjes
Uit Gewoon wat een studentje ’s avonds eet (Uitgeverij Brandt)
Voor 1 persoon
- 10 kleine broccoliroosjes
- 3 eetlepels pastasaus
- 3 sneetjes oud brood
- 1 handje strooikaas
- 50 gram gorgonzola
- 1/2 tomaat
- 1 eetlepel feta
Kook de broccoliroosjes 3 minuten. Smeer ondertussen de pastasaus op de sneetjes brood. Strooi de strooikaas erover en verdeel de gorgonzola over de pizzaatjes. Leg op ieder broodje wat broccoli en stukjes tomaat (niet het natte binnenste gebruiken) en top af met wat feta. Zet de pizzabroodjes 15 tot 20 minuten op 180 °C in de oven en eet daarna een verrassend lekkere maaltijd!
Frisse salade met kip, ananas en pijnboompitten
Uit Kok op Kot – kookpocket, een compact kookboekje van de CM. www.kokopkot.be
Foto: www.kokopkot.be
- kleine krop of zakje (50 gram) ijsbergsla
- 100 gram gebakken kipfilet
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 150 gram ananas
- peper
- stokbrood
Was de sla en dep droog met keukenpapier of een schone keukenhanddoek. Scheur de bladeren in kleine stukjes. Snij de ananas en de kipfilet in kleine blokjes en voeg toe aan de sla.
Maak een dressing van olijfolie, citroensap en peper en sprenkel die erover. Rooster de pijnboompitten in een droge pan en strooi ze over de salade.
Tip: Stukjes fruit, bv schijfjes appels, mandarijn of meloen, toevoegen aan een salade geeft een lekker frisse smaak. In plaats van pijnboompitten kan je ook kiezen voor walnoten.
Aardappelwok met kalkoen
Uit Kok op Kot – kookpocket, een compact kookboekje van de CM. www.kokopkot.be
- 6 aardappelen
- 200 gram kalkoenfilet
- 400 gram groenten (wortel, ui, look, rood pepertje, courgette of een zak gemengde wokgrenten)
- 1 dl kippenbouillon
- 1 dl sojasaus
- ½ citroen
- 2 eetlepels olijfolie
Snij de aardappelen in kleine blokjes en de kalkoen, de wortels en de ui in reepjes.
Bak de kalkoen in de hete olie. Voeg de aardappelen toe en laat 5 minuten bakken.
Voeg de groeten toe met de look en het ontpitte pepertje. Blus met kippenbouillon, sojasaus en citroensap. Laat alles 2 minuten stoven en breng op smaak met peper.
Dit recept kan ook met kip, varkensreepjes en tongfilet. Ga eerst na welke groenten je nog allemaal in huis hebt. Daarmee kom je waarschijnlijk al een eindje.
Varkensgehaktbrood met spaghetti en saus
Uit Bespaar met Jamie (Jamie Oliver Enterprises, 2013, Save with Jamie) Kosmos Uitgevers
Foto: David Loftus
Voor 6 personen
- 3 wortelen
- Olijfolie
- 100g oudbakken brood
- 500 g varkensgehakt
- 2 volle tl gedroogde oregano
- 20 g feta
- 1 groot ei
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Desgewenst: 3 verse, rode Spaanse pepers
- 1 pot van 7 dl passata di pomodoro
- 30 g Goudse kaas
- 480 g gedroogde spaghetti
De pepers geven de saus een extra dimensie, maar als je kinderen er niet van houden kun je ze achterwege laten, of er de zaadjes uit halen om ze milder te maken.
Verhit de oven tot 200 °C/gasovenstand 6. Schil de wortelen en snijd ze in de lengte in kwarten. Leg ze in een braadslede (van ongeveer 25 bij 30 cm), besprenkel ze met olie en zet ze 10 minuten in de oven. Hak het brood intussen in een keukenmachine tot kruimels, doe ze met het gehakt, de helft van de oregano, de verkruimelde feta (het is niet veel, maar het maakt een groot verschil!), het ei en een flinke snuf peper en zout in een kom, en werk ze met je handen door elkaar. Kneed er een ongeveer 20 cm lang brood van. Maak wanneer de wortelen gaar zijn wat ruimte in het midden, leg er het gehaktbrood tussenin en zet de braadslede nog 25 minuten terug in de oven tot het gehakt goudbruin en gaar is.
Pel en hak intussen de ui en de tenen knoflook, snijd de pepers in de lengte doormidden (als je ze gebruikt), en zet ze met een scheut olie en de rest van de oregano in een pan op matig vuur. Blijf regelmatig roeren en laat ze ongeveer 10 minuten bakken tot ze zacht zijn. Voeg de passata di pomodoro toe, spoel de pot met een scheutje water en giet dat er ook bij. Breng de saus met peper en zout op smaak, en laat hem zachtjes pruttelen tot het gehaktbrood klaar is.
Haal de braadslede met het gehaktbrood uit de oven, giet er de saus voorzichtig omheen en rasp er de Goudse kaas over. Zet hem nog 10 minuten terug in de oven tot er een heerlijk goudbruin korstje op zit, en de saus zachtjes pruttelt. Kook de spaghetti intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water, en laat hem goed uitlekken. Zet alles op tafel, snijd het gehaktbrood in plakken, en prak de pepers (als je van heet houdt) door de saus.
Kruidige Tagine met rundvlees
Uit Bespaar met Jamie (Jamie Oliver Enterprises, 2013, Save with Jamie) Kosmos Uitgevers
Foto: David Loftus
Voor 6 personen
- 2 rode uien
- 50 g gemengde olijven, met pit
- 75 g gedroogde abrikozen
- 2 tenen knoflook
- Olijfolie
- 1 volle tl garam masala
- 2 tl gemalen komijn
- ½ afgestreken tl gedroogde chillivlokken
- 2 aardappelen
- 2 grote rijpe tomaten
- 1 blik van 400 g kikkererwten
- 400 g gebraden runderborststuk (kliekje)
- 1 blokje rundvleesbouillon
- Desgewenst: een restje jus
- 250 g couscous
- 1 sinaasappel
- 2 wortelen
- ½ bosje verse munt (15 g)
- Extra vierge olijfolie
- Desgewenst: balsamico azijn
- magere yoghurt, voor erbij
Pel de uien, ontpit de olijven en hak ze met de abrikozen door elkaar. Pel de tenen knoflook, hak ze fijn en zet ze met het uienmengsel, de garam masala, de komijn, de chilivlokken en een scheut olijfolie in een braadpan op matig vuur. Blijf regelmatig roeren en bak het mengsel 15 minuten, tot alles zacht is. Voeg als het nodig is een paar scheutjes water toe.
Snijd de aardappelen (met schil) en tomaten in grove stukjes, en doe ze met de kikkererwten, inclusief sap, in de pan. Snijd het vlees in blokjes van 2,5 cm en doe ze samen met het verkruimelde bouillonblokje en 250 ml kokend water in de pan (als je een restje jus van het moederschiprecept over hebt, mag dat er nu ook bij – dat geeft het gerecht nog meer diepgang). Breng aan de kook en laat 20 tot 25 minuten met deksel pruttelen, of tot de aardappelen gaar zijn. Verdun de saus als het nodig is met een paar scheutjes water.
Doe intussen de couscous in een kom, giet er zoveel kokend water bij dat de korrels net onder staan, leg een bord op de kom en laat ze zo 12 minuten staan. Snijd eerst kapjes van de boven- en onderkant van de sinaasappel, schil hem en snijd de partjes tussen de vliesjes los. Schil en rasp de wortelen, pluk er de muntblaadjes over en hussel alles op de plank door elkaar. Knijp de vliesjes van de sinaasappel ook goed uit. Doe er een scheut extra vierge olijfolie en een snufje peper en zout bij, en hussel de boel nog eens door elkaar. Maak de couscous los, breng hem met peper en zout op smaak, en schep hem op een grote schaal. Breng de tagine op smaak ( ik doe er soms een scheutje balsamico azijn bij), schep hem op de couscous, sprenkel er de yoghurt over en strooi de wortel, munt en sinaasappelsalade op een hoopje in het midden.
Als je ras el hanout in huis hebt kun je dat in plaats van garam masala gebruiken om het gerecht een extra authentieke smaak te geven.